Action tipa video spēles veicina lasīšanas iemaņas, bet…
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Action tipa video spēles veicina lasīšanas iemaņas, bet…


Vecāki, kuri domā, ka viņu bērniem vajadzētu pavadīt mazāk laika, spēlējot videospēles un vairāk laika mācoties, – pārsteigums! Action video spēļu spēlēšana var būt palīdzošs instruments lasītprasmes pilnveidē bērniem ar disleksiju. Pētījuma rezultāti tiešām pozitīvi pārsteidz – 12 stundu videospēļu spēlēšana uzlabo lasītprasmi lielākā mērā, nekā tas parasti tiek panākts ar gadu ilgu tradicionālo mācīšanās metodi.

Pētījums publicēts žurnālā Current Biology 2013. gada 28. februārī, un tas ir nākamais solis pētnieku komandas agrākajam zinātniskajam darbam, kurā uzsvērts, ka disleksijas agrīnajām stadijām ir daudz lielāka saistība ar nespēju uzturēt vizuālu uzmanību, nevis valodas/ lasīšanas prasmēm.


Iegūstot šī pētījuma rezultātus, ir vē lielāks pamats domāt, ka disleksijas pamatā ir vizuālās uzmanības nenoturība. Disleksija mūsdienās tiek konstatēta katram desmitajam bērnam. Fakoeti saka, ka pamatojoties šajos rezultātos, ir iespējams daudz labāk izprast disleksijas rašanās mehānismus smadzenēs, taču viņš uzsver, ka tas nenozīmē nekontrolētu video spēļu spēlēšanas pieļaušanu attiecībā uz savām atvasēm. Taču, iespējams, ka nākotnes disleksijas ārstēšanas metodes bērniem būs jautras un patīkamas.


“Ar Action videospēlēm iespējams uzlabot vizuālās uzmanības aspektus, galvenokārt veicinot informācijas izgūšanas no vides iemaņas,” saka pētījuma vadošais autors Andrea Fakoeti (Andrea Facoetti), kurš ir Padujas Universitātes Itālijā zinātnieks.

Avots: Sandro Franceschini, Simone Gori, Milena Ruffino, Simona Viola, Massimo Molteni, Andrea Facoetti. Action Video Games Make Dyslexic Children Read Better. Current Biology, 2013


Bet neaizmirsīsim, ka datorspēles rada atkarību! Ja rodas atkarības, tad vislabāk ir darīt visu iespējamo, lai smadzenes pašas palīdz sirgstošajam tikt āra no šī procesa, loģiski ekspertu uzraudzībā. RigaBrain ir iekārtas, kuras optimizē smadzeņu darbību neiznvazīvi kā arī ar iekārtām darbojās ergoterapeiti! https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page