Smadzenēs, lasīšana klusumā ir tas pats, kas sarunāšanās ar sevi.
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Smadzenēs, lasīšana klusumā ir tas pats, kas sarunāšanās ar sevi.

Tas ir labi zināms fakts, ka bērni iemācās lasīt, skaļi runājot līdz vārdus,un tikai pēc tam viņi spēj pārveidot šo smadzeņu aktivitāti klusā iekšējā monologā. Bet attiecībā uz to, kas notiek mūsu smadzenēs, kad lasām klusumā- pie sevis, ir maz kas zināms.


Itāļu pētnieku grupa ir atklājusi, ka mūsu smadzenes izmanto to pašu taktiku kā lasot skaļi, tā klusumā jeb pie sevis. Kamēr Tu lasi šo rakstu, smadzenes rīkojas tā it kā Tu skaļi sev lasītu. Šis ir atklājums, kas iezīmē skaņas svarīgo lomu valodas veidošanā.


Klusuma skaņa

Lai izpētītu smadzeņu iekšējo darbībai, pētnieki pētījumā tika iesaistīti 12 vīrieši un četras sievietes. Dalībniekiem biji paredzēts veikt ķirurģisku iejaukšanos, ļaundabīgu smadzeņu audzēju ārstēšanai. Neiroķirurģiskās procedūras laikā pētnieki pievienoja elektrodus katra dalībnieka Broka laukam- smadzeņu daļai, kas atbildīga par runu- ar mērķi monitorēt tā aktivitāti dažādu testu laikā. Dalībnieki testu laikā bija pie pilnas apziņas, jo operācija tika veikta izmantojot lokālo anestēziju.


Pirmā pārbaudījuma jeb testa laikā, dalībnieki skaļi lasīja vārdus un frāzes itāļu valodā, kamēr pētnieki mērīja gan skaņas viļņus runai, gan elektriskos smadzeņu signālus. Otrajā testa daļā dalībnieki pie sevis lasīja tos pašus vārdus un frāzes, kurus iepriekš bija skaļi izrunājuši.


Tika novērots interesants modelis. Lasot skaļi, tika uzrādīta aktivitāte Broka laukā, kas atbilst vārdu skaņas frekvencēm. Lasot pie sevis, dalībnieku smadzenes arī imitēja skaņas frekvences katram vārdam un frāzei. Skaidrojot anatomiski, lasīšana klusā veidā jeb pie sevis ir smadzeņu iekšējā saruna pašām ar sevi.


Dzirdēšana ir zināšana

Autori piedāvā, ka šīs zināšanas var būt noderīgas, piemēram, veidojot jaunas stratēģijas ārstēšanai- ārstējot cilvēkus ar valodas traucējumiem, piemēram, afāzija, ko izraisa bojājums smadzeņu valodas laukos.


Šie rezultāti ir tik būtiski tāpēc, ka tie liecina par to, cik liela nozīme ir skaņai, lai varētu to pārveidot valodā. Discover žurnāla raksta autori raksta: “Mūsu rezultāti liecina, ka cilvēkiem ar normālu dzirdi, skaņas veidošana un izteikšana ir valodas sirds un pamats, nevis tikai rīks, lai izteiktu kādu mistiski simbolisku mūsu smadzeņu aktivitāti.” Šis ir kaut kas, par ko padomāt, kad nākamajā reizē piedalīsies smadzeņu burvestībā- kāda raksta lasīšanā pie sevis.


P.S. Lasi skaļi un varbūt izdosies uzlabot smadzeņu darbību, bet ja nelasi skaļi nāc uz klusajiem RigaBrain seansiem. https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page