Ar smagu grūtniecību saistīta depresija var veicināt iekaisumus
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Ar smagu grūtniecību saistīta depresija var veicināt iekaisumus


Kopsavilkums: pētnieki izvirzījuši apgalvojumu, ka, ļoti iespējams, ar grūtniecību saistīta depresija var rosināt iekaisuma sākumu un noteikt tā izpausmes pakāpi. Pētnieki konstatējuši paaugstinātu IL-6 un IL-8 līmeni un pazeminātu IL-2 līmeni asins paraugos, kas ņemti no grūtniecēm ar depresijas simptomiem. Turklāt viņi konstatēja, ka serotonīns šīm sievietēm ir krasi samazinājies.



Pētījums publicēts žurnālā Brain, Behavior and Immunit.

Pētnieki aicina nejaukt – šai gadījumā nav runa par ātri gaistošajām “zīdaiņu skumjām”, kas pēc dzemdībām ir bieži novērojama parādība; ar grūtniecību saistītā depresija ir nopietns medicīnisks stāvoklis, kas var saasināties līdz pat hospitalizācijas pakāpei. Vidēji viena no katrām piecām jaunajām māmiņām pēc grūtniecības piedzīvo depresiju, simptomi sākas grūtniecības laikā un parasti saasinās pēc dzemdībām. Aptuveni 14% gadījumu šīm topošajām māmiņām grūtniecības laikā ir domas par pašnāvību.


“Grūtniecības izraisīta depresija ir izplatīta, bet pētnieciski arvien ļoti nepilnīgi izprasta,” saka Lēna Brundina (Lena Brudlin), asociētā profesore un pētījuma vecākā autore. «Bioloģiskos terminos runājot, grūtniecība ir viens liels iekaisuma gadījums, kas var izteikti aktivizēt daudzus organisma ikdienas molekulāros procesus. Ja mēs varētu tos labāk izprast, mēs varētu rast jaunas hipotēzes par to, kā vislabāk ārstēt perinatālo depresiju.”


Komanda, kurā bija iekļauti pētnieki no Mičiganas Valsts universitātes, analizēja 165 pacienšu asins paraugus.


Viņi konstatēja, ka vairāki iekaisuma faktori veicina ar grūtniecību saistītas depresijas rašanos un smagumu. IL-6 un IL-8 (iekaisuma ķīmiskās vielas, ko sauc par citokīniem) līmenis paaugstinājās, vienlaikus cita citokīna, ko sauc par IL-2, līmenis, kam ir svarīga nozīme imūnajās funkcijās, bija zems. Tajā pašā laikā notika krasa serotonīna samazināšanās, kas mūsu ikdienā ir svarīgs garastāvokļa ķīmiskais regulators.

Rezultātā rodas serotonīna zudums ar depresīvu simptomu intensitāti; sakarība ir vienkārša: jo mazāk serotonīna, jo smagāki simptomi.


«Infekcija ir svarīga un normāla imūnsistēmas sastāvdaļa un grūtniecības sākumā neļauj mātes imūnsistēmai uzbrukt auglim. Tomēr, kad iekaisuma reakcija ir ieilgusi vai intensīvāka par normu, tā var novest pie depresijas simptomiem," saka Ēriks Ačē (Eric Achtyes), psihiatrs, Mičiganas štata asociētais profesors un pētījuma galvenais autors. “Ļoti iespējams, ka šis pētījums ļaus mums izstrādāt ārstēšanas veidus, laikus apzinot sievietes, kurām ir perinatālās depresijas risks.”

Avots: Van Andel Research Institute


RigaBrain tehnoloģijas izmanto ASV, Kanādā tieši darbojoties ar depresijas pacientiem, māmiņām pēc dzemdību depresijas simptomiem. Mēs redzam māmiņas aizejot pēc seansiem laimīgas un bez depresīviem procesiem, bet tas prasa izietu seansu kursu.


Parūpējies par sevi un savu pašu bērnu veselību. Veselai mammai ir veseli bērni! https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page