Kā miegs ietekmē grūtniecību?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā miegs ietekmē grūtniecību?



Slikta miega kvalitāte un kvantitāte grūtniecības laikā var ietekmēt imūnsistēmas procesus. Rezultātā mazulim ir lielāks risks piedzimt ar pazeminātu svaru un citām komplikācijām, – tā lasāms Pitsburgas Medicīnas skolas veiktajā pētījumā, kas publicēts žurnālā Psychosomatic Medicine.


Arī sievietēm, kas cieš no depresijas vai depresīviem simptomiem, ir lielāks risks piedzīvot imūnsistēmas traucējumus grūtniecības periodā.


„Īpaši tas attiecināms uz agrīnu grūtniecības periodu,” saka Mišela Okana (Michele Okun), pētījuma autore. „Jo agrāk miega problēmas tiek diagnosticētas, jo veiksmīgāk varam strādāt ar imūnsistēmas veselību.”


Diemžēl grūtniecība ir periods, kad miega problēmas sievietēm un netiešā veidā – arī vīriešiem – ir diezgan bieži sastopamas. Mainās miega ieradumi, tā periodi kļūst īsāki, parādās bezmiegs. Šā visa rezultātā organisms atbild, pastiprināti ražojot citokīnus, kas darbojas kā signālmolekulas komunikācijā starp imūnsistēmas šūnām.

Atklājumi parāda – jebkuras negatīvas imūnsistēmas izmaiņas palielina risku, ka bērns piedzims ar noteiktām komplikācijām.




Avots: Michele L. Okun, James F. Luther, Stephen R. Wisniewski, and Katherine L. Wisner. Disturbed Sleep and Inflammatory Cytokines in Depressed and Nondepressed Pregnant Women: An Exploratory Analysis of Pregnancy Outcomes. Psychosomatic Medicine, 201

bottom of page