Atkal sāp galva. Vai esi padomājis par šo?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Atkal sāp galva. Vai esi padomājis par šo?

Vai galvassāpes patiesībā varētu būt arī sāpes sprandā, savilkti kakla muskuļi, stress, hormoni?

Jā, jā un jā – šos visus variantus esam dzirdējuši. Bet vai zinājāt, ka galvassāpes var radīt arī, piemēram, konditorejas izstrādājumi, jo, izrādās, ka jums ir pārtikas nepanesamība pret dažām no to sastāvdaļām? Vai no, piemēram, siera?


Alerģijas ir ļoti nozīmīgs faktors, kādēļ cilvēkam bieži var sāpēt galva. Un īpaši, ja neapzināties konkrētu alergēnu, kas Jūs ietekmē ik dienas. Piemēram, fetas siers – jūs to katru dienu ēdat salātos, bet izrādās, ka nemaz nezināt – jums šis pārtikas produkts neder. Organisms par to signalizē ar galvassāpēm!


Piemēram, kazeīns, kas sastāda ap 78.7% piena proteīna, ir galvassāpju un migrēnu viens no lielākajiem ierosinātājiem. Bet jūs ik rītu lietojat, piemēram, kafiju ar pienu.

Vēl viens galvassāpju izraisītājs ir tiramīns, kas sastopams, piemēram, tādos sieros kā čedara, Šveices siers, mocarella, Parmezāns, Romano.


Bet varbūt Jums gluži vienkārši neder gaļa un zivis – visi žāvētie, kūpinātie izstrādājumi, kas arī var saturēt galvassāpju izraisītājus.


Šie ir tikai daži piemēri. Bet ko lai ēdam – vaicāsiet. To var noskaidrot, tikai veicot specializētu testu, lai noskaidrotu potenciālos alergēnus tieši Jūsu gadījumā.

Ja arī, tiekot skaidrībā ar pārtikas nepanesamības jautājumu, saprotat, ka te galvassāpju cēlonis nav meklējams, apdomājiet, vai “pie vainas” nevarētu būt iekšējie procesi.


Piemēram, 60% sieviešu patiesais migrēnu iemesls ir hormoni, kas aktivizējas menstruālā cikla laikā. Šai gadījumā migrēnas visbiežāk parādās īsi pirms mēnešreizēm, to laikā un īsi pēc tām, kad notiek “staigāšana” estrogēna līmenī.


Ir svarīgi apzināties un izslēgt maksimāli daudz potenciālo “aizdomu” avotu. Diemžēl galvassāpes arī iedzimst, un, ja tās bijušas vai ir abiem vecākiem, tad arī bērnam ir 75% liela iespējamība pārmantot to hronisko formu. Ja viens vecāks cieš no hroniskām galvassāpēm, šis risks samazinās līdz 50%.




bottom of page