Bieža skolu maiņa var radīt mentālas problēmas vēlāk
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Bieža skolu maiņa var radīt mentālas problēmas vēlāk


Atklāts, ka bieža skolu maiņa bērnībā ir saistīta ar psihotiskiem simptomiem vēlāk dzīvē. Salīdzinot ar vidējiem rādītājiem populācijā, tiem, kas bieži mainījuši skolas, šis risks ir līdz pat 60 procentiem palielināts.


Pētījumā, kas publicēts žurnālā American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, atklāts, ka ciešot no psihotiskiem traucējumiem jaunībā, palielinās mentālu traucējumu risks turpmāk dzīvē, kas savukārt var radīt psihotiskus traucējumus un pat pašnāvības risku.


Profesors Svarans Sings (Swaran Singh), kurš vadījis šo pētījumu, skaidro: „Skolu maiņa ir ļoti stresu veicinoša. Ja smadzenes vēl nav nobriedušas, tās tiek ļoti negatīvi iespaidotas, ja nemitīgi tiek pakļautas satraukuma situācijām.”


Psihotiski simptomi ir, piemēram, halucinācijas, domāšanas traucējumi un realitātes zuduma momenti. Bērniem 12 gadu vecumā, kas saskārušies ar vairākām skolu maiņām, šie simptomi ir par 60 procentiem biežāk sastopami nekā bērniem, kas mācās vienā skolā.


Skolu maiņa rada arī zema pašvērtējuma un sociālas izolācijas izjūtas. Tas ietekmē dopamīna sistēmu smadzenēs, kas atbild par gandarījuma un atalgojuma izjūtām.

Vēl viena pētniece, kas piedalījusies šī pētījuma izstrādē, Katerina Vinspere, saka: „Ir ļoti svarīgi, lai psihologi un terapeiti šo aspektu ņemtu vērā . Redzam, ka bieži tas ir cēlonis, ar ko psihotisku traucējumu gadījumā ir jāstrādā primāri.”


Avots: Swaran P. Singh, Catherine Winsper, Dieter Wolke, Alex Bryson. School Mobility and Prospective Pathways to Psychotic-Like Symptoms in Early Adolescence: A Prospective Birth Cohort Study. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2014.

RigaBrain var palīdzēt, ja jau radušie nepareizi neironu ceļi. Piesakies uz konsultāciju.

bottom of page