Gēni nosaka vecāku lomu!
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Gēni nosaka vecāku lomu!

Zinātnieki atklājuši, ka attiecībā uz vecāku lomu liela nozīme ir mūsu gēniem.

Mičiganas Universitātes psihologi, šķiet, ir apgāzuši gadu dekādēm ilgušo uzskatu, ka to, kādi vecāki esam vai būsim, iemācāmies no saviem vecākiem. Protams, arī tam ir nozīme, taču gēniem, izrādās, lielāka.

„Tas, kā mēs pildām vecāku lomu, ne obligāti ir mūsu vecāku atspoguļojums,” saka pētnieki. Izrādās, gēni ietekmē 23 līdz 40 procentus no tā, kādi vecāki saviem bērniem esam, tikai attiecībā uz emocionālo pusi vien. Protams, vecāki ar savu piemēru veido bērnu uzvedību. Taču pētnieki vērš mūsu domas kāda zinātniskiem prātiem neordinārā virzienā – arī bērni var ietekmēt vecāku uzvedību.  Turklāt vairums šo mijiedarbju norisinās simultāni.


Ar šo pētījumu zinātnieki rosina mainīt teorētisko konceptu par vecāku lomas fenotipisku mantošanu no saviem vecākiem, bet domāt par šīm ģimenes saiknēm plašāk. Pētījums publicēts Psychological Bulletin, APA zinātnisko rakstu žurnālā.


Avots: Ashlea M. Klahr, S. Alexandra Burt. Elucidating the etiology of individual differences in parenting: A meta-analysis of behavioral genetic research..Psychological Bulletin, 2014; 140 (2): 544.


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra mazāko klientu vecāki stāsta, ka novēro miega uzlabošanos saviem mazuļiem pēc seansu apmeklējuma.

bottom of page