Kafija – jā vai nē?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kafija – jā vai nē?

Vai atceraties, ko jutāt pēc pirmās kafijas tases savā mūžā? Viegls satraukums un pozitīvi ietekmēta spēja koncentrēties. Varbūt pat eiforija. Un kas notika pēc tā pirmā maģiskā malka? Kāpēc šorīt, dzerot jau otro kafijas tasi, šādu izjūtu vairs nav?



Kofeīna tolerance

It īpaši attiecībā uz tēju un kafiju, kofeīns ir pasaulē populārākais stimulants. Dažiem cilvēkiem tas var veicināt nemieru, bet parasti mēs asociējam tasi kafijas ar patīkamām izjūtām. Diemžēl tikai cilvēki, kas nav pieraduši pie kofeīna, piedzīvo patiesi eiforiskas izjūtas.

Iespējams, ja esat kafijas mīļotājs, jūsu lielākais ieguvums no tās ir pamošanās efekts.

Kafijas dzeršana tikai vienreiz dienā ir pietiekama, lai palielinātu kofeīna toleranci. Un, ja jūs tomēr tiecaties pēc otrās tases, atcerieties, ka, ja vēlaties maksimāli izjust kofeīna priekšrocības, divas tases jau ir par daudz.


Kā tas strādā?

Kofeīns var bloķēt dažādus adenozīna receptorus smadzenēs, un šai blokādei mēdz būt dažādas sekas. Bloķējot A1 receptoru, kas aktīvā stāvoklī veicina miegainību, kofeīns var veicināt trauksmes izjūtu.

Bloķējot A2A receptoru, kofeīns var paaugstināt dopamīna līmeni, bet tam piemīt stimulējoša un garastāvokli uzmundrinoša iedarbība.


Kofeīna priekšrocības

Daudziem no mums šī karstā kafijas vai tējas tase no rīta ir kļuvusi neatņemamu rituālu. Tā ne tikai lieliski garšo, tā arī palīdz mums atbrīvoties no šīs mūžīgās miegainības sajūtas.

Bet gadījumā, ja jums vajadzīgs vēl viens attaisnojums, lai dzertu kafiju, lūk, vēl trīs uz zinātni balstītas priekšrocības.


1. Kofeīns var uzlabot uzmanību

Palielinot kateholamīna aktivizāciju (adrenalīnu un dopamīnu), kofeīns var palīdzēt mums fokusēties. Taču, ja jūs regulāri dzerat kafiju (vairāk kā tasīti dienā), dopamīna dabiskais daudzums organismā samazinās, tāpēc kofeīns ir nepieciešams, tikai lai atgūtu normālu līmeni. Turklāt kofeīns var samazināt darba atmiņas kapacitāti.


2. Kofeīns var palielināt fizisko spēku

Kofeīna deva (400 – 600 mg) ir viens no drošākajiem veidiem, kā īslaicīgi palielināt fizisko spēku. Cilvēki, kuri reti lieto kofeīnu saturošus produktus, iedzerot kafijas tasīti, anaerobos vingrinājumus veic ar lielāku jaudu, ieskaitot rezistences treniņus.

Kofeīnam var būt nozīme arī atgūstoties pēc darba, kas ir īpaši svarīgi, ja cilvēks strādā bieži vai vairākas reizes dienā.


3. Kofeīns palīdz uzturēt atbilstošu ķermeņa svaru

Kofeīna tauku dedzināšanas īpašības ietekmē divas atšķirīgas iedarbības: termiskā iedarbība (īstermiņā kofeīns palielina siltuma ražošanu) un vājā lipolīda iedarbība (ilgtermiņā kofeīns izraisa triglicerīdu izdalīšanos taukskābēs, ko organisms var izmantot tauku dedzināšanai).


Precīzāk, kofeīns var paaugstināt cikliskā adenozīnmonofosfāta (cAMP) līmeni organismā. Paaugstināts cAMP līmenis ir saistīts ar zemākiem triglicerīdu līmeņiem tauku šūnās un uzlabotu proteīnu sintēzi muskuļu šūnās.

Iegūstiet vairāk no mazāk


Kā maksimāli izmantot kofeīna priekšrocības? Dzeriet labu kafiju, maksimums, reizi dienā. Tas var būt grūti, bet atcerieties – paši labākie efekti veidojas no kofeīna uzņemšanas vienu vai divas reizes nedēļā.

Interesanti, ka daudzi RigaBrain apmeklētāji pēc smadzeņu treniņiem ziņo, kafijas iedarbības uzlabošanos uz viņiem!


Ilgtspējīgu stratēģiju piedāvā RigaBrain pieeja, uztrenējot smadzenēm pašorganizēties un justies labāk arī bez kafijas, vai dzerot kafiju, izjust lielāku tās pozitīvo iedarbību.

bottom of page