Kāpēc ir svarīgi regulāri padzerties ūdeni?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kāpēc ir svarīgi regulāri padzerties ūdeni?

Svarīgi regulāri padzerties, lai atjaunotu optimālu garastāvokli un kognitīvās funkcijas. Visām ķermeņa šūnām un audiem ķermenī ir nepieciešams ūdens, lai varētu funkcionēt, un mūsu ķermenī ir 60% ūdens no kopējās ķermeņa masas.



Lai gan pietiekams ūdens daudzums ir atslēga optimālam fiziskajam un kognitīvajam stāvoklim, daudzi cilvēki nedzer pietiekami daudz ūdens. Pētījumā tika pārbaudīta ūdens ietekme uz garastāvokli un kognitīvajām funkcijām. Pētnieki novērtēja arī nepieciešamo ūdens daudzumu, kas nepieciešams, lai novērstu sekas, kas var rasties, 12 stundas ierobežojot ūdens patēriņu.


Randomizētā-kontrolētā pētījumā piedalījās 64 pieaugušie jauniešu vecumā, kuri 12 stundas naktī badojās (ieskaitot ūdeni). Nākamās dienas plkst. 8.00 no rīta (dehidratācijas stāvoklī) pētnieki mērīja asins osmolalitāti un pirmo jeb rīta urīnu, tāpat tika pētīts garastāvoklis un kognitīvās spējas. Dalībnieki pēc nejaušības principa tika sadalīti 4 grupās: saņemot 100, 200, 500 ml ūdens vai nesaņemot ūdeni nemaz. Dalībnieki, kuri bija grupā, kas saņēma ūdeni, izdzēra to 10 minūšu laikā, bet grupa, kas nedzēra ūdeni, to nesaņēma. 90 minūtes pēc ūdens saņemšanas jeb rehidratācijas stāvokļa atkal tika novērtēta asins un urīna osmolalitāte, garastāvoklis un kognitīvas spējas.


Mērījuma rezultāti liecināja, ka, salīdzinot ar dehidratācijas stāvokli, jebkurš ūdens daudzums mazināja slāpes, uzlaboja darba atmiņu, mazināja dusmas, nogurumu un kopējos garastāvokļa traucējumus. Salīdzinot 200 ml un 500 ml grupas rezultātus, nebija vērojamas atšķirības nogurumā vai slāpju līmenī, bet tiem, kuri bija dzēruši 500 ml ūdens, bija novērojami būtiski uzlabojumi darba atmiņas funkcijās.


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji stāsta, ka pēc seansa apmeklējuma izjūt lielāku vēlmi dzert ūdeni.

bottom of page