Kā dzirdes pasliktināšanās ietekmē smadzenes?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā dzirdes pasliktināšanās ietekmē smadzenes?

Ja vecumdienās jūsu dzirde pasliktinās, palielinās demences un kognitīvo spēju samazināšanās risks. Līdz šim nav bijis skaidrs, kāpēc šāda sakarība pastāv. Neirozinātnieku komanda ir izpētījusi, kas notiek smadzenēs, kad dzirde pakāpeniski pasliktinās: faktiskais secinājums – galvenie smadzeņu reģioni tiek noteiktā veidā reorganizēti, un tas ietekmē atmiņu.


Kad maņu uztvere gaist

Pētnieki pētīja to peļu smadzenes, kurām ir iedzimts dzirdes zudums, jo tas ir līdzīgs ar vecumu saistītam dzirdes zudumam cilvēkiem. Zinātnieki analizēja neirotransmiteru receptoru blīvumu smadzenēs, kas ir izšķirošs apstāklis atmiņas veidošanās procesos. Viņi arī pētīja, cik lielā mērā tika ietekmēta informācijas uzglabāšana galvas smadzeņu visnozīmīgākajā atmiņas daļā – hipokampā.


Smadzeņu pielāgošanās spējas

Atmiņu aktivizē process, ko sauc par sinaptisko plasticitāti. Hipokampā sinaptisko plasticitāti hroniski mazina progresējošs dzirdes zudums. Pastāvīgi mainījās arī neirotransmiteru receptoru izplatība un blīvums par maņu un atmiņas procesiem atbildīgajos smadzeņu reģionos. Jo spēcīgāki bija dzirdes traucējumi, jo sliktāk funkcionēja gan atmiņa, gan arī sinapšu aktivitāte.


“Mūsu pētījumā esam atklājuši jaunus ieskatus par izmaiņu saistību starp kognitīvo spēju “norietu” un ar vecumu saistīto dzirdes zudumu cilvēkiem,” saka Denīze Manahana-Vona (Denise Manahan-Vaughan), pētījuma vadošā autore. “Mēs uzskatām, ka nepārtrauktās izmaiņas neirotransmiteru receptoru izteiksmē, ko izraisa progresīvais dzirdes zudums, rada tādu kā “plūstošo smilšu” efektu sensorās informācijas apstrādes līmenī, kas neļauj hipokampam efektīvi darboties,” viņa piebilst.


Pēc RigaBrain seansu apmeklējumiem vairāki klienti ir ziņojuši par dzirdes uzlabošanos! Atgādināsim, ka citu cilvēku pieredzi nedrīkst vispārināt! Katram smadzeņu treniņš norit individuāli. https://www.rigabrain.com/piedavajums


Avots: Denise Manahan-Vaughan, Olena Shchyglo, Mirko Feldmann, Daniela Beckmann. Hippocampal Synaptic Plasticity, Spatial Memory, and Neurotransmitter Receptor Expression Are Profoundly Altered by Gradual Loss of Hearing Ability. Cerebral Cortex, 2020

bottom of page