Kā efektīvi tikt galā ar pārmērīga miega izraisītām galvas sāpēm?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā efektīvi tikt galā ar pārmērīga miega izraisītām galvas sāpēm?

Sveicināti, RigaBrain® lasītāji! Mēs visi zinām, cik svarīgs ir kvalitatīvs miegs mūsu labsajūtai un smadzeņu darbībai. Tomēr dažkārt pārmērīgs miegs var radīt negaidītas blakusparādības, piemēram, galvas sāpes. Šodienas ierakstā apskatīsim dažādas metodes, kā mazināt šīs sāpes un uzturēt labāku smadzeņu darbības pašregulāciju.


RigaBrain® bloga attēls par pārmērīga miega ietekmi un metodes smadzeņu veselības uzlabošanai.

Pētījumi par pārmērīgi ilgu miegu, kas ilgst vairāk nekā 8 stundas, atklāj vairākas būtiskas ietekmes uz ķermeni un smadzenēm.


  1. Palielināts nāves risks: Ilgstošs miegs (vairāk nekā 8 stundas) ir saistīts ar palielinātu nāves risku. Epidemioloģiskie pētījumi liecina, ka ilgāks miegs var būt saistīts ar dažādiem veselības riskiem, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām un citām hroniskām slimībām (Youngstedt & Kripke, 2004).

  2. Garastāvokļa un kognitīvās funkcijas: Pārmērīgs miegs var ietekmēt garastāvokli un kognitīvās funkcijas, tostarp koncentrācijas un atmiņas traucējumus, kā arī izraisīt nomāktību un palielinātu trauksmes līmeni (Talbot, McGlinchey, Kaplan, Dahl, & Harvey, 2010).


Praktiskie ieteikumi cilvēkiem par miegu:

  • Regulējiet miega ilgumu: Centieties ievērot 7-8 stundu miega ilgumu, lai izvairītos no pārmērīga miega negatīvajām sekām.

  • Veidojiet veselīgu dienas režīmu: Izveidojiet regulāru dienas režīmu, kas ietver atbilstošu fizisko aktivitāti un miega higiēnu.

  • Sekojiet līdzi savam veselības stāvoklim: Ja Jums ir bažas par miega ilgumu vai kvalitāti, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

  • Izvairieties no miega ilguma svārstībām: Iespējams, palīdzēs izvairīties no lielām svārstībām miega ilgumā, it īpaši no ilgstoša miega brīvdienās vai brīvdienās.

  • Dzeriet Daudz Ūdens: Pārmērīgs miegs var izraisīt dehidratāciju, kas savukārt var izraisīt galvas sāpes. Regulāra ūdens dzeršana palīdz uzturēt šķidrumu līdzsvaru organismā.

  • Viegla Fiziskā Aktivitāte: Neliela fiziskā aktivitāte, piemēram, pastaiga svaigā gaisā, var uzlabot asinsriti un mazināt galvas sāpes.

  • Mērenība ar Kofeīnu: Lai gan neliela kofeīna deva var palīdzēt, svarīgi ir neļauties pārmērībai, lai izvairītos no papildus stresa smadzenēm.

  • Atslābināšanās Tehnikas: Prakses, piemēram, dziļā elpošana, staipīšanās vai meditācija, var palīdzēt mazināt stresu un galvas sāpes, veicinot smadzeņu labsajūtu.


Ņemot vērā pētījumu secinājumus, ir svarīgi apzināties pārmērīga miega iespējamās negatīvās sekas un pielāgot savu miega ilgumu, lai veicinātu labāku vispārējo veselību un labsajūtu.


Secinājums: Atcerieties, ka mūsu smadzenes ir mūsu visvērtīgākais resurss. Lai gan RigaBrain® seansos (Dynamical Neurofeedback®) galvenais uzsvars nav uz simptomiem un diagnozēm, bet gan uz smadzeņu darbības pašregulācijas uzlabošanu, ir svarīgi pievērst uzmanību arī ikdienas paradumiem, kas var ietekmēt mūsu labsajūtu. Ievērojot šos padomus, Jūs varat palīdzēt Jūsu smadzenēm darboties vēl efektīvāk un veselīgāk.

Lai Jums veselīgs un mierpilns miegs!


Pēteris Urtāns, Ergoterapeits, RigaBrain® smadzeņu treniņu centra vadītājs.

bottom of page