Kā saglabāt veselību mājsēdes laikā?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā saglabāt veselību mājsēdes laikā?

Mājsēde ir nepieciešama, lai spētu kontrolēt pandēmiju. Kad mājās jāpavada ilgs laiks, ir svarīgi ievērot dažādus piesardzības pasākumus, lai tas neatstātu negatīvu ietekmi uz veselību.


Pētījums tika veidots kā ceļvedis drošai veselības saglabāšanai mājsēdes laikā, īpašu uzmanību vēršot uz sportistiem. Pētnieki izstrādāja dažādas adaptīvas tehnikas uzturam, imunitātei, miegam, vingrojumiem un psiholoģiskajai labsajūtai.


Rezultāti norāda uz to, ka pastāvīgi saglabāts pietiekams un pareizs uzturs, iesaistīšanās fastingā jeb gavēšanā un uzņemto kaloriju daudzuma ierobežošana, D vitamīna līmeņa uzturēšana, labs miegs, regulāra iesaistīšanās fiziskās aktivitātēs un rūpes par savu emocionālo un sociālo labklājību, ir ļoti būtiski aspekti, lai saglabātu labu veselību mājsēdes (lockdown) laikā.


Jāpiemin, ka lai gan šis pētījums rekomendē izmatot gavēšanas metodes un samazināt uzņemto kaloriju daudzumu mājsēdes laikā, galvenais mērķis šiem ieteikumiem ir izvairīšanās no liekā svara uzņemšanas, nevis jebkāda cita labuma gūšana. Ilgstoša badošanās, ja tiek izmantots fastings, var mazināt imūnās sistēmas atbildes reakcijas, kas ir papildus riska faktors, kas jāņem vērā mājsēdes laikā.


RigaBrain® smadzeņu treniņu centra klienti pēc seansa apmeklējuma ziņo, ka ir veikuši savu paradumu maiņu, tā skaitā uzlabojuši uzturu un iesaisti fiziskās aktivitātēs.



Avots: Yousfi N, Bragazzi NL, Briki W, Zmijewski P, Chamari K. The COVID-19 pandemic: how to maintain a healthy immune system during the lockdown – a multidisciplinary approach with special focus on athletes. Biol Sport. 2020 Sep;37(3):211-216. doi: 10.5114/biolsport.2020.95125. Epub 2020 May 19. PMID: 32879542; PMCID: PMC7433333.

6 views
bottom of page