Kā zīdaiņi koncentrē uzmanību?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā zīdaiņi koncentrē uzmanību?

Zīdaiņu jauno smadzeņu reģioni pirmo gadu pēc piedzimšanas vēl aizvien intensīvi attīstās.


Kā gan viņi spēj pievērst un noturēt uzmanību?



Izmantojot Jēlas Universitātē radītu pieeju, ar magnētiskās rezonanses (fMRI) (vai funkcionālo magnētiskās rezonanses attēlveidošanas) metodi, lai skenētu nomodā esošu mazuļu smadzenes, universitātes psihologu komanda pierādījusi, ka, koncentrējot uzmanību, zīdaiņi, kas jaunāki par gadu, aktīvi izmanto frontālās garozas zonas. Šī smadzeņu daļa, kas tradicionāli zinātnē saistīta ar progresīvākām funkcijām, iepriekš tika uzskatīta par nepietiekami nobriedušu, lai zīdaiņi varētu to funkcionāli izmantot. Secinājumi publicēti 2021. gada 16. marta Proceedings of the National Academy of Sciences.


Uzmanība ir ceļš, kas ne tikai pašam mazulim, bet arī viņa novērotājam uzskatāmi parāda, ko mazais uztver un mācās,” saka Niks Turks-Brauns (Nick Turk-Browne), Jēlas Universitātes psiholoģijas nodaļas profesors un pētījuma galvenais autors. “Vērība jeb uzmanība mums parāda, kāda informācija nonāk smadzenēs, kas galu galā rada atmiņas, valodu un domas.”


Lielākā daļa iepriekšējo pētījumu, kas saistīti ar bērnu uzmanību, dizainēti tā, ka tiek izsekots mazuļu skatiens, kamēr viņi tiek iepazīstināti ar vizuāliem stimuliem. Tas diemžēl tikai teorētiski sniedz ieskatu par to, kas notiek viņu prātā. Neatbildēti arvien ir jautājumi par to, kuras smadzeņu daļas ir iesaistītas smadzeņu atbildes reakcijās, kā un kāpēc tieši noteiktā veidā kombinējoties, tās rada uzmanību.


Bērnu uzmanība var būt atkarīga no smadzeņu sensorās zonas, kas apstrādā tādus stimulus kā pieskārieni un redzes stimuli un palīdz reaģēt uz ārējo pasauli. Šie smadzeņu reģioni attīstās agrāk nekā frontālās garozas reģioni, kas parasti ir saistīti ar iekšējām funkcijām, piemēram, kontroli, plānošanu un pat agrīnu valodas attīstību.

“Iespēja zīdaiņu izlasē izmantot fMRI mums ļāva patiešām praktiski pievērsties uzmanības neirālajai izcelsmei,” saka Turks-Brauns.


Pētījumā zinātnieki izmantoja jaunu fMRI tehnoloģiju, lai izsekotu neirālo aktivitāti 20 mazuļiem vecumā no 3 līdz 12 mēnešiem, pētot, kuri smadzeņu reģioni aktivizējas, bērniem pievēršot uzmanību attēlu sērijai.


Papildus smadzeņu sensorajām zonām viņi konstatēja, ka aktivitāte palielinās arī divās frontālās garozas zonās – priekšējā cingulāta garozas daļā un pieres daļas smadzeņu rievas daļā – smadzeņu zonās, kas, pilnībā attīstījušās, ir iesaistītas pieaugušo uzmanības kontrolēšanā. Tas pētniekiem bija pārsteigums.


“Tas nenozīmē, ka šos reģionus zīdainis var izmantot tikpat efektīvi kā pieaudzis cilvēks, tomēr tas liecina, ka zīdaiņi tos izmanto vizuālās pasaules pētīšanā,” saka Kamerons Eliss (Cameron Ellis), doktora grāda kandidāts psiholoģijā Jēlas Universitātē.


Pētījumi par to, kā smadzenes darbojas attīstības procesā, palīdz pētniekiem atklāt cilvēku mācīšanās pamatus, kas varētu palīdzēt uzlabot pirmsskolas izglītības prakses un atklāt nervu sistēmas attīstības traucējumus pašos to aizsākumos.


RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji ir arī pavisam mazi bērni, pat zīdaiņi, un viņu vecāki novēro bērna attīstības uzlabošanos.

bottom of page