Laimīgas vecumdienas = garāks mūžs
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Laimīgas vecumdienas = garāks mūžs



Pētījumā, kas veikts Singapūrā, atklāts, ka laimes izjūta varētu būt atslēga garam mūžam.

Seniori, kas jūtas laimīgi un apmierināti ar dzīvi, dzīvo ilgāk, saka pētnieki no Singapūras Medicīnas skolas. Pētījumā, kas publicēts britu zinātniskajā izdevumā Age and Ageing, tā autori apraksta, ka atklājuši – paaugstinot laimes izjūtu, mēs varam rēķināties ar tieši proporcionālu dzīves ilguma pieaugumu.


Pētījumā piedalījās 4478 dalībnieki, un tas tika sākts tālajā 2009. gadā. Pētījuma izlase bija vismaz 60 gadus un vecāki singapūrieši. Laimes izjūta tika mērīta ar pašnovērtējuma aptauju, un pētījumā tika ņemti vērā plaša spektra demogrāfiskie rādītāji – dzīvesveids, ieradumi, veselības stāvokli, sociālie faktori indivīda dzīvē.


Pētījums noslēdzās 2015. gada izskaņā, un šai laikā tika atklāts, ka starp pētījuma dalībniekiem, kas bija norādījuši, ka ir laimīgi, miruši 15%. Savukārt starp nelaimīgajiem pētījuma dalībniekiem mirušo procents bija nozīmīgi augstāks – virs 20%.

Pētījuma autore, profesore Rahela Malhotra (Rahul Malhotra) secina, ka šis pierādījums kalpo par argumentu laimes veicināšanas programmu ieviešanai un apmeklētāju rosināšanai tās aktīvi izmantot.


Avots: Choy-Lye Chei, June May-Ling Lee, Stefan Ma, Rahul Malhotra. Happy older people live longer. Age and Ageing, 2018


Apmeklējot tikai 10 seansus 75 % respondentiem kardināli mazinājusies nomāktības sajūta. Piesakies uz seansiem!

bottom of page