17 dažādi veidi, kā seja pauž laimes izjūtu
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

17 dažādi veidi, kā seja pauž laimes izjūtu

Cilvēks spēj paust mīmiku tūkstoš dažādos veidos, un tie visi ir veidi, kā nodot emocijas, bet tikai 35 sejas izteiksmēm ir nozīme dažādās kultūrās.

Un, lai gan mūsu sejas spēj paust daudz un dažādas emocijas - no dusmām līdz skumjām, un līdz nemiera pilnam priekam, - veidi, kā mūsu sejas var izpaust dažādas emocijas, atšķiras. Piemēram, riebumam vajag tikai vienu sejas izteiksmi, un šo emociju saprot visā pasaulē. Laimei toties ir veselas 17 izteiksmes - apliecinājums daudzveidīgajiem uzmundrināšanas, prieka un apmierinātības veidiem.

Aleikss Martinezs (Aleix Martinez), kognitīvais zinātnieks Ohaio štata universitātē un pētījuma līdzautors, saka: " Tas ir pārsteidzošs atklājums – vēl vairāk tāpēc, ka tas pierāda laimes sarežģīto raksturu."


Pētījumā arī konstatēts, ka cilvēki izmanto trīs izteiksmes, lai nodotu bailes, četras – pārsteiguma paušanai, un piecas - lai paustu skumjas un dusmas.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā IEEE Transactions on Affective Computing.

"Laime darbojas kā sociāla līme, tāpēc nepieciešamas dažādas sejas izteiksmes. Bet ja mums kaut kas vai kāds izraisa riebumu, mēs taču negribam ar to būt kontaktā. Tāpēc riebums ir tikai riebums," sacīja Martinezs.


Cilvēki spēj pareizi identificēt citu cilvēku emocijas aptuveni 75% gadījumu, pamatojoties tikai uz smalkām pārmaiņām sejā – tādām kā sejas krāsas izmaiņas, cilvēka deguna sarauktība vai nāšu ieplešanās, uzacu, vaigu vai zoda kustībām.


Martinezs arīdzan apstrīd gadu desmitiem atzītās emociju teorijas, sakot: "Domāt, ka cilvēki spēj paust tikai astoņas emocijas ir absurdi - mēs esam sarežģīti radījumi! Kā ar dažādiem prieka veidiem? Mēs piedzīvojam pasauli daudz dziļākā līmenī nekā tikai astoņas emocijas." Tomēr ar regresiju analīzes palīdzību šiem pētniekiem izdevās nonākt vien pie 35 sejas mīmikas izpausmes veidiem, un arī tas Martinezu pārsteidza, jo viņš bija pieņēmis, ka šo emociju būs daudz vairāk – tās viņš nodēvēja par universālajām izteiksmēm.


Avots: Ramprakash Srinivasan, A. M. Martinez. Cross-Cultural and Cultural-Specific Production and Perception of Facial Expressions of Emotion in the Wild. IEEE Transactions on Affective Computing, 2018


Ja nevari būt emocionāls vai emocijas pārņem tevi nekontrolējami, tad ir laiks izmēģināt RigaBrain neirofīdbeku! https://www.rigabrain.com/pieteikties Esi laimīgs!

bottom of page