Misofonija
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Misofonija

Nevienam nepatīk skaņas, ko izraisa kāda cilvēka ēdiena košļāšana, taču dažiem cilvēkiem tas šķiet pat pārāk kaitinoši. To mēdz dēvēt par retu slimību ar nosaukumu “misofonija”, kas cilvēkus padara ārkārtīgi jūtīgus pret ikdienas skaņām. Jauns pētījums ir apstiprinājis faktu, ka šo cilvēku smadzeņu “savienojums” ir pavisam atšķirīgs.


Pētījumā, kurš tika publicēts žurnālā “Current Biology”, zinātnieki skenēja 42 cilvēku smadzenes – 20 no šiem cilvēkiem slimoja ar misofobiju. Visi pētījuma dalībnieki klausījās nepatīkamas skaņas, piemēram, kliegšanu, neitrālas lietus skaņas, kā arī neitrālas ēšanas un elpošanas skaņas. Neviens no dalībniekiem neizbaudīja kaitinošās skaņas. Taču cilvēki ar misofoniju, sadzirdot pat parastākās skaņas, sāka svīst un viņu sirdsdarbība paātrinājās.

Apskatot smadzeņu skenējumus, pētnieki pamanīja, ka dažādu smadzeņu reģionu savienojums ir atšķirīgs tiem cilvēkiem, kuri skaņas uztvēra saasināti. Viens no mūsu smadzeņu reģioniem tiek dēvēts par priekšējo garozu, kas ietekmē to, kam mēs pievēršam uzmanību. Cilvēkiem ar misofoniju šis reģions bija daudz aktīvāks brīdī, kad tie klausījās skaņas.

RigaBrain kabinetu ir apmeklējuši cilvēki, kuriem ir misofonija. Turpinām novērot, kādi būs viņu rezultāti ilgtermiņā.


RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji arī ziņo par valodas un informācijas uztveres uzlabojumiem pēc seansu apmeklējumiem.

bottom of page