Smadzeņu anatomija vīriešiem un sievietēm ar disleksiju ir atšķirīga
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Smadzeņu anatomija vīriešiem un sievietēm ar disleksiju ir atšķirīga


Izmantojot fMRI, Džordžtaunas Universitātes Medicīnas centra neirozinātnieki konstatējuši būtiskas atšķirības smadzeņu anatomijā, salīdzinot vīriešus un sievietes ar disleksiju un bez tās, norādot, ka atšķirību pamatā varētu būt dzimums.


Disleksijas izpētes ietvaros šis pētījums ir pirmais, kurā salīdzināta vīriešu un sieviešu smadzeņu anatomija grupām ar un bez disleksijas pazīmēm (bērniem un pieaugušajiem). Atklājumi tika publicēti internetā lasāmajā žurnālā Brain Structure and Function.


Tā kā disleksija vīriešiem ir divas līdz trīs reizes biežāk sastopama nekā sievietēm, „sievietes pētījumos mēdz tikt ignorētas,” saka pētījuma vecākā autore Džinivera Īdena (Guinevere Eden), PhD, Starptautiskās disleksijas asociācijas eksprezidente.

“Ir pieņemts, ka vīriešu populācijā veikto pētījumu rezultāti ir vispārzināmi uz abiem dzimumiem. Bet mūsu pētījumā esam guvuši apliecinājumu, ka pētniekiem ir jāpēta cilvēki ar disleksiju, ņemot vērā dzimumu sadalījumu, lai pētītu jautājumus par tās izcelsmi un potenciālo ārstēšanu,” saka Īdena.


“Smadzeņu anatomijā pastāv dzimumiem specifiskas atšķirības, kaut vai tādas, ka sievietes izmanto abas smadzeņu puslodes valodas apstrādei, bet vīrieši – pamatā tikai kreiso puslodi,” saka Tatjana Evansa (Tanya Evans), cita pētījuma autore. “Ir arī zināms, ka dzimumhormoni ir saistīti ar smadzeņu anatomiju.”


Pētījumā, kurā piedalījās 118 dalībnieki, šī pētniece salīdzināja smadzeņu struktūru cilvēkiem ar disleksiju ar tiem, kuriem tā nekad nav tikusi konstatēta, un grupas tika dalītas atsevišķi: vīriešu, sieviešu, zēnu un meiteņu izlasēs. Vīriešiem ar disleksiju ir samazināts pelēkās vielas apjoms smadzeņu zonās, kuras ir atbildīgas par valodu. Sievietēm savukārt ir samazināts pelēkās vielas apjoms smadzeņu apvidos, kas saistīti ar sensoro un motoro apstrādi.


Avots: Tanya M. Evans, D. Lynn Flowers, Eileen M. Napoliello, Guinevere F. Eden. Sex-specific gray matter volume differences in females with developmental dyslexia. Brain Structure and Function, 2013.


Kā redzam, disleksija ir saistīta ar smadzeņu darbību, kuru optimizēt var dinamiskais neirofīdbeks. Mums ir pozitīvi stāsti. Tavs lēmums ir izmantot vai neizmantot dinamiskā neirofīdbeka neinvazīvās metodes. https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page