Vai zems testosterona līmenis var pasliktināt izziņas spējas?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai zems testosterona līmenis var pasliktināt izziņas spējas?

Novecojot testosterona līmenis samazinās, un tas izpaužas arī attiecībā uz izziņas spējām. Bet vai zemāks testosterona līmenis nozīmē augstāku demences risku? Un vai testosterona līmeņa celšana var uzlabot izziņas procesus?


Metaanalīzē pētnieku komandai bija, pirmkārt, jāizpēta saistība starp testosterona līmeni un demences risku, apkopojot 27 pētījumos gūtos rezultātus, kuros piedalījās kopumā 18’599 dalībnieki. Otrkārt, mērķis izpētīt testosterona papildterapijas ietekmi uz pacientiem ar kognitīviem traucējumiem vai demenci piecos randomizētos kontrolētos pētījumos ar 93 dalībniekiem.


Rezultātos tika konstatēta nekonsekventa saistība starp zemāku kopējā testosterona līmeni un augstāku visa veida demences risku. Papildus tika fiksēta arī konsekventa (bet neliela) saistība starp zemāku brīvā testosterona līmeni un augstāku Alcheimera slimības risku. Nelielus kognitīvās funkcijas un kustību koordinācijas uzlabojumus, izmantojot testosterona papildterapiju, arīdzan bija iespējams novērot īstermiņā.


RigaBrain® smadzeņu treniņu centra klienti ziņo, ka pēc apmeklējuma ir vērojami izziņas procesu uzlabojumi.



Avots: Zhang Z, Kang D, Li H. Testosterone and Cognitive Impairment or Dementia in Middle-Aged or Aging Males: Causation and Intervention, a Systematic Review and Meta-Analysis. J Geriatr Psychiatry Neurol. 2020 Jun 30:891988720933351. doi: 10.1177/0891988720933351. Epub ahead of print. PMID: 32602403.

26 views
bottom of page