2023. gada nozīmīgākie atklājumi neirozinātnē
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

2023. gada nozīmīgākie atklājumi neirozinātnē

2023. gads ir bijis ievērojams gads neirozinātnē, atklājot jaunas iespējas un atziņas, kas varētu mainīt mūsu izpratni par smadzenēm un to darbību. Šie atklājumi ir īpaši svarīgi RigaBrain® klientiem, kas meklē iespējas uzlabot smadzeņu darbību un pašregulāciju izmantojot NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģijas.


Atklājiet 2023. gada revolucionāros neirozinātniskos sasniegumus, kas maina mūsu izpratni par smadzenēm un labsajūtu.


1. Cilvēka Smadzeņu Šūnu Atlants: Salk Institūta pētnieki, sadarbībā ar starptautiskām zinātnes komandām, analizēja vairāk nekā pusmiljonu smadzeņu šūnu no trīs cilvēku smadzenēm, izveidojot detalizētu smadzeņu šūnu atlantu. Šis atklājums sniedz jaunas iespējas ārstēšanā, profilaksē un smadzeņu traucējumu novēršanā (Avots: Salk Institute, NIH BRAIN Initiative, 2023).


2. Detalizētas Smadzeņu Šūnu Kartes: Starptautiska zinātnieku grupa ir izveidojusi cilvēka un primātu smadzeņu ģenētikas, šūnu un strukturālo veidolu kartes. Tas palīdzēs labāk izprast smadzeņu darbības un traucējumus šūnu darbībā, veicinot precīzu terapiju attīstību cilvēkiem ar garīgās veselības traucējumiem (Avots: National Institute of Mental Health, 2023).


3. Jauns Glicīna Receptors Smadzenēs: NIMH atbalstītā pētījumā tika identificēts jauns glicīna receptors, kas veicina nervu šūnu komunikāciju smadzenēs. Tas varētu kalpot kā jauns mērķis garīgās veselības traucējumu ārstēšanai (Avots: National Institute of Mental Health, 2023).


4. Neiroloģijas Inovācija: Duke Universitātes Neiroloģijas pētījumu apskatā tika izcelti tādi atklājumi kā smadzeņu signālu tulkošanas protēze runai, retinālā skenēšanas, kas atklāj kognitīvus traucējumus, un jauna ģenētiska terapija Parkinsona slimībai un dažām demences formām (Avots: Duke Neurology, 2023).


5. Dopamīna Loma Cilvēka Uzvedībā: Pētījums atklāja dopamīna izdalīšanās svarīgo lomu cilvēka smadzenēs, kodējot gan atlīdzības, gan sodu prognozēšanas kļūdas. Tas liecina, ka dopamīns ir iesaistīts lēmumu pieņemšanas procesos (Avots: ScienceDaily, 2023).


Šie atklājumi 2023. gadā neirozinātnē rada jaunas iespējas smadzeņu darbības izpratnē un ārstēšanā.




bottom of page