D vitamīns depresijai
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

D vitamīns depresijai

D vitamīns ir plaši pazīstams, asociējot to ar saules gaismu. D vitamīns ir iesaistīts sarežģītajā smadzeņu aktivitāšu regulācijā un bieži tiek saistīts arī ar garīgo (mentālo) veselību. Vairāki pētījumi ir sasaistījuši D vitamīna uzņemšanu ar negatīvu emociju mazināšanos.


Šajā pētījumā tika veikta 25 pētījumu meta-analīze, lai noteiktu D vitamīna ietekmi uz depresiju un trauksmes simptomiem cilvēkiem ar klīniskām diagnozēm, kā arī cilvēkiem, kuriem nav uzstādīta konkrēta diagnoze.

Rezultāti: Tika secināts, ka veicot D vitamīna uzņemšanu 8 vai vairāk nedēļās, kad vitamīna deva pārsniedza 4,000 IU dienā, ir samazinājušās negatīvās emocijas. Lielākais efekts tika novērots dalībniekiem, kuri bija vecumā – jaunāki par 65 gadiem un kuriem bija smaga depresija, vai depresīvs stāvoklis un/vai D vitamīna deficīts. Cilvēkiem, kuriem nebija oficiālas diagnozes- depresija efekts bija neliels vai nebija nemaz. D vitamīna ietekme uz trauksmi bija ļoti neliela.

Der atcerēties: Šie rezultāti jāinterpretē piesardzīgi, jo dažādu pētījumu rezultāti atšķīrās un ne visos pētījumos tika ziņots par vienlaicīgu citas terapijas izmantošanu, piemēram, antidepresantu lietošanu. Avots: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32365423

RigaBrain kabineta apmeklētāji pēc Dinamiskā neirofeedback seansiem atzīmē, ka viņiem uzlabojas emocionālais stāvoklis, kas ir viens no rezultātiem pēc 10 un vairāk seansu apmeklējuma.

bottom of page