Garastāvokļa maiņas un bipolārie traucējumi
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Garastāvokļa maiņas un bipolārie traucējumi

Ir grūti piedzīvot dažādas garastāvokļa maiņas, ko izraisa bipolārie traucējumi. Depresija padara grūtu pat tādu lietu, kuras tu vēlies darīt un kuras tev vajag darīt veikšanu. Mānijas periodā vari justies nesavākts un būt pārgalvīgs.

Atbilstošas ārstēšanas saņemšana ir labākais veids kā izvairīties no garastāvokļa maiņām, bet tas nevarēs novērst visas mānijas un depresijas reizes. Pat tiem cilvēkiem, kuriem ir bipolārie traucējumi un kuri regulāri lieto medikamentus ,un rūpējas par savu veselību, laiku pa laikam ir garastāvokļa maiņas. Šo iemeslu dēļ ir ļoti svarīgi pamanīt izmaiņas savā garastāvoklī, enerģijas līmenī un gulēšanas modeļos, pirms izmaiņas ir pārvērtušās par kaut ko nopietnu.


Bipolāro traucējumu garastāvokļa maiņu izsaucēji

Pirmkārt, garastāvokļa maiņas var pārsteigt negaidīti, bet laika gaitā tu sāc novērot modeļus vai pazīmes, ka tuvojies mānijas vai depresijas periodam jeb epizodei.

Neskatoties tikai uz garastāvokļa maiņām, meklē pārmaiņas arī savā:

· miega ritmā un režīmā;

· enerģijas līmenī;

· alkohola un narkotiku lietošanā;

· seksualitātē;

· pašvērtējumā;

· koncentrēšanās spējās.


Garastāvokļa maiņu epizodes bipolāru traucējumu gadījumā notiek pēkšņi bez kāda konkrēta iemesla. Reizēm gan tu vari novērot specifiskas lietas, kas ir kā mānijas vai depresijas veicinātāji, piemēram, par maz miega, izmaiņas dienas rutīnā, vai laika zonu izraisītas pārmaiņas ceļojot. Daudzi cilvēki atklāj, ka stresa pilnās darba dienās vai brīvdienās vieglāk kļūst depresīvi vai nonāk mānijā. Dažiem no cilvēkiem garastāvokļu traucējumu epizodes ir saistītas ar gadalaiku maiņu un sezonalitāti.

Labs veids kā fiksēt lietas, kas ir kā izsaucēji jeb trigeri ir rakstīt dienas grāmatu. Veido pierakstus par lieliem dzīves notikumiem, satraukumiem, zāļu devām un saņemto miega daudzumu. To fiksējot, pēc kāda laika varēs saskatīt dažādus modeļus.

Protams, ka ir daudz trigeru, no kuriem nav iespējams izvairīties, piemēram, kāda pēkšņa nopietna saslimšana, vai tuvinieka nāve, bet atpazīstot, ka šīs ir lietas, kas var izsaukt māniju vai depresiju, tu tam vari sagatavoties, kas ir ļoti vērtīgi. Strādājot ar garīgās veselības profesionāļiem, tiek plānots, ko darīt, kad tev šķiet, ka varētu notikt garastāvokļa maiņas. Lūdz vairāk palīdzības no savas ģimenes un draugiem, aicini biežāk apvaicāties un pārliecināties kā tev iet, lai tu saņemtu papildus atbalstu.

Ja redzi potenciālu draudu pazīmes, meklē palīdzību – negaidi, kad epizode sāksies pati par sevi. Tev ir iespējams apturēt mazas garastāvokļa maiņas, pirms tās kļuvušas par lielu problēmu.


Bipolārie traucējumi – apelācija mānijai.

Kad cilvēki ar bipolāriem traucējumiem ir depresīvi, gandrīz visi zina, ka kaut kas ir noticis, jo nevienam nepatīk tā justies. Citādāk ir ar cilvēkiem, kuriem ir mānija. Bieži šķiet, ka nekas nav noticis vai ja ir notikušas kādas izmaiņas personībā vai garastāvoklī, tas tiek uzskatīts par uzlabojumu.

Mānija var būt vilinoša, tu vari justies enerģiskāks, kreatīvāks un interesantāks, tev rodas spējas paveikt milzīgu darba apjomu. Kur ir problēma?

Mānijas fāzes bieži var būt destruktīvas. Tu vari iztērēt visus savus iekrājumus iepērkoties, tu vari iesaistīties afērās, kas var izjaukt laulību. Visbīstamākais no šī visa ir tas, ka mānijas laikā vari darīt lietas pieņemot risku, kas patiesībā apdraud gan tevis paša, gan apkārtējo dzīvību, pēc kā visbiežāk seko depresija.


Lai gan uz mirkli mānija var likt justies labi, ilgtermiņā tu būsi priecīgāks, veselīgāks, produktīvāks un veiksmīgāks, ja spēsi savu garastāvokli saglabāt stabilu.

P.S. Ja Tev ir noteikta diagnoze, tad zini, ka neirofīdbeks nav ārstēšanās, bet gan dabisks veids smadzenēm regulēties atpakaļ uz optimālu stāvokli no depresija un no mānijas. JA Tev ir aizdomas par bipolārsimsu, tad jāmeklē palīdzība no malas. RigaBrain ir pieejama ari atbalsta programma cilvēkiem, kuriem nav līdzekļu un cieš nabadzību. https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page