Kā smadzenes apstrādā emocijas?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā smadzenes apstrādā emocijas?

Lai gan emocionālās izjūtas ir ļoti subjektīvs un personisks jēdziens, cilvēka smadzenes tās visas pārvērš noteiktā, standartizētā kodā, kas tās objektivizē un sadala pa izjūtu kanāliem, situācijām un pat cilvēkiem! Šādas pārsteidzošas atziņas lasāmas Kornela Uniersitātē veiktā pētījumā, kura autors ir neirozinātnieks Adams Andersons (Adam Anderson).


„Esam atklājuši – neirālās aktivitātes modelis smadzeņu pieres daivā, garozas daļā, jebšu reģions, kas nodrošina emociju apstrādi, darbojas kā neirālo kodu ģenerētājs izjūtām, kuras piedzīvo cilvēks,” stāsta Andersons. Pētījums publicēts žurnālā Nature Neuroscience.


Ja divi cilvēki piedzīvo patīkamas emocijas, kopā smejoties vai skatoties saulrietā, tas ir tā iemesla dēļ, ka abu cilvēku smadzenes ģenerē ļoti līdzīgas atbildes reakcijas uz šiem stimuliem.


Pētnieki atklājuši, ka arī līdzīgas subjektīvas izjūtas, neatkarīgi no tā, vai tās ierosina vizuālie vai runas centri, rada līdzīgu modeli smadzeņu reakcijai teju visu cilvēku smadzenēs. „Šis modelis jeb kods patiesībā ir standartizēts. Iespējams, tas ir iemesls, kādēļ mēs vispār varam saprasties,” Andersons saka.


Avots: Junichi Chikazoe, Daniel H Lee, Nikolaus Kriegeskorte, Adam K Anderson.Population coding of affect across stimuli, modalities and individuals. Nature Neuroscience, 2014

Neraizējies, ja netiec galā ar emocijām. RigaBrain seansi palīdz, gribi zināt kā – zvani 27771821 vai raksti info@rigabrain.com

bottom of page