Impotence un smadzeņu darbība
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Impotence un smadzeņu darbība

Pieci impotences iemesli:

1. Endokrīnās saslimšanas

Organisma endokrīnā sistēma veido hormonus, kas regulē metabolismu, seksuālās funkcijas, reproduktīvo sistēmu, garastāvokli un daudz ko citu.

Viens no endokrīno saslimšanu piemēriem ir diabēts, kas arī var būt par impotences iemeslu. Diabēts ietekmē ķermeņa spēju utilizēt tādu hormonu kā insulīns, un hroniski diabētiķi bieži cieš arī no nervu bojājumiem. Rezultātā tiek ietekmēts arī dzimumlocekļa jutīgums, var rasties asinsrites traucējumi un nepareizi regulēti hormonu līmeņi. Šie visi aspekti var radīt impotenci.

2. Neirālie traucējumi

Daži neiroloģiskie apstākļi var ietekmēt impotences risku, jo tiek traucēta smadzeņu spēja „komunicēt” ar reproduktīvo sistēmu.

Neiroloģiskās saslimšanas, kas tiek saistītas ar impotenci, ir:

· Alcheimera slimība; Parkinsona slimība; galvas smadzeņu vai muguras smadzeņu audzēji; Multiplā skleroze; lēkmes; deniņu daivas epilepsijas.

Ja cilvēkam bijusi prostatas operācija, arī tās rezultātā var rasties neirālie traucējumi, kas izraisa impotenci.

Dažkārt īslaicīgu impotenci var piedzīvot arī garo distanču riteņbraucēji, jo ilgstošais spiediens uz ģenitālijām ietekmē neirālās funkcijas.

3. Medikamentu lietošana

Dažu medikamentu lietošana ietekmē asinsriti, tādēļ nedz medikamentu kursa uzsākšanu, nedz pārtraukšanu nekad nevajadzētu veikt bez ārsta ziņas. Zināms, ka ar impotences risku saistīti šādi medikamenti:

· alfa adrenoreceptoru blokatori, ieskaitot tamsulosīnu (Flomax);

· beta blokatori, piemēram, karvedilols (Coreg) un metoprolols (Lopressor);

· vēža ķīmijterapijas zāles, piemēram, cimetidīns (Tagamet);

· centrālo nervu sistēmu nomācošie līdzekļi, piemēram, alprazolāms (Xanax), diazepams (Valium) un kodeīns (atrodams dažādos zāļu nosaukumos);

· centrālās nervu sistēmas stimulanti, piemēram, kokaīns vai amfetamīni;

· diurētiskie līdzekļi, piemēram, furosemīds (Lasix) un spironolaktons (Aldactone);

· selektīvi serotonīna atpakaļsaistes inhibitori vai SSRI (Prozac, Paxil);

· sintētiskie hormoni, piemēram, leuprolīds (Eligard).

4. Ar sirdsdarbību saistīti apstākļi

Apstākļi, kas saistīti ar sirds spēju pumpēt asinis, arī var izraisīt impotences risku. Ja dzimumlocekļi netiek sapumpēts pietiekams daudzums asiņu, erekcija nevar rasties. Ateroskleroze - stāvoklis, kas izraisa asinsvadu aizsērēšanu, arī var izraisīt impotenci, gluži tāpat kā hipertensija (paaugstināts asinsspiediens).

5. Dzīvesstils un emocionālie faktori

Lai sasniegtu erekciju, vīrietim sākotnēji jāiziet cauri uzbudinājuma fāzei. Tā ir emocionāla atbildes reakcija uz stimulu, taču afektīvie jeb emocionālie personības traucējumi var būt šķērslis šīs fāzes piedzīvošanai. Šādi stāvokļi var būt, piemēram, depresija vai hroniska trauksme, kā arī hroniskā noguruma sindroms.





bottom of page