Kā pārvaldīt migrēnu Covid-19 pandēmijas laikā
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā pārvaldīt migrēnu Covid-19 pandēmijas laikā

Covid-19 pandēmija var nelabvēlīgi negatīvi ietekmēt cilvēku, kas cieš no migrēnas, dzīves kvalitāti un darbspējas, tāpēc īpaši būtiski censties ievērot migrēnas mazināšanas stratēģijas ārkārtas situācijas laikā.




Sociālā distancēšanās. Tas nav tik grūti cilvēkiem, kas cieš no migrēnas, jo migrēnas lēkmes laikā daudzi rod nepieciešamību izolēties. Strādāšana attālināti var palīdzēt tiem, kam nokļūšana līdz darbam ir laikietilpīga un stresaina.


Piesardzības pasākumi: mazgā rokas ar ziepēm, kuru smarža nav intensīva, lai neizprovocētu lēkmi; nepieskaries sejai, lai neizplatītu vīrusu. Galvassāpju brīdī neapzināti tiek saķerta galva, piere vai deniņi.


Dodies ārā. Atrašanās pie dabas svaigā gaisā, ja ir iespēja doties pastaigā - dari to. Kustības ir lielisks veids, kā atbrīvot spriedzi.


Esi aktīvs. Izvairies no ilgstošas mazkustības, esot mājās, mēģini būt kūstībā. Ir cilvēki, kuriem paaugstināta fiziskā aktivitāte var radīt migrēnas lēkmi, bet ilgtermiņā mērenas fiziskas aktivitātes palīdz mazināt lēkmju biežumu. Kustības palīdz uzturēt veselīgu svaru, jo liekais svars var būt saistīts ar smagākām migrēnas formām.


Atrodi relaksējošu vietu. Mājā vai pagalmā, atrodi vietu, kur vari uzlādēties.Vietu, kas sniedz mierinājumu.


Uzturi ikdienas režīmu. Pēkšņas dzīvesveida izmaiņas var izprovocēt migrēnu, tāpēc ir svarīgi uzturēt regulāru ikdienas režīmu, iekļaujot pietiekamu miega ilgumu, regulāras ēdienreizes, kā arī stresa pārvaldīšanas tehnikas. Izveido ikdienas rituālus, darot vienkāršas un patīkamas lietas: klausies mīļāko dziesmu, iedzer tēju, lasi, velti pāris minūtes patīkamām domām.


Uzturs. Izvēlies pārtiku ar augstu šķiedrvielu daudzumu un zemu tauku saturu, ko bagātīgi satur svaigi augļi, dārzeņi, kas stiprina arī imūnstistēmu. Izvairies no konkrētiem pārtikas produktiem, kas var izprovocēt lēkmi (specifiski pārtikas produkti, kofeīns, alkohola u.c.).


Ļaujies emocijām. Neapslāpē negatīvas emocijas, pārdzīvo tās, lai palaistu vaļā.

Tiecies pēc patīkamā. Atrodi mazās lietas, kas rada tevī prieku. Iedomājies kaut vismaz vienu lietu katru dienu, kas ir labs noticis, un pasakies par to.


Socializējies. Kaut tas šajā laikā pamatā notiek telefoniski vai virtuāli, uzturi kontaktus ar patīkamiem cilvēkiem.


Sazinies ar ārstējošo ārstu un pārrunā turpmāko terapiju, pat ja tas notiek attālināti. Pārliecinies, ka esi nodrošināts ar specifiskajiem medikamentiem migrēnas āstēšanai vismaz pāris mēnešiem un lai tie būtu pa rokai.


Ja process turpinās, tad par viens senas RigaBrain kabinetā var līdzēt. www.rigabrain.com/pieteikties


bottom of page