Kas notiek smadzenēs, kad sevi iztēlojamies fantāzijas tēlu lomās?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kas notiek smadzenēs, kad sevi iztēlojamies fantāzijas tēlu lomās?

Ja tu pieskaiti sevi pie tiem cilvēkiem, kuri spēj aizmirsties izdomātu tēlu un varoņu dzīvēs, tad zini – tagad zinātnieki labāk izprot, kā un kāpēc tā notiek.


Pētnieki konstatējuši, ka cilvēki mēdz savā iztēlē it kā “kļūt” par izdomātu personāžu, jo viņi izmanto vienu un to pašu smadzeņu daļu, lai domātu par tēla raksturu un arī paši par sevi.

“Kad viņi domā par iemīļotu izdomātu personāžu, noteiktā smadzeņu daļā tas atspoguļojas ļoti līdzīgi kā tad, kad domā paši par sevi,” saka Timotijs Brūms (Timothy Broom), pētījuma vadošais autors un doktorantūras students psiholoģijā Ohaio štata universitātē. Pētījums tika publicēts tiešsaistē žurnālā Social Cinovously and Affective Neuroscience.

Pētījumā piedalījās 19 HBO seriāla “Game of Thrones” fani – tika veikta viņu smadzeņu aktivitātes novērošana, kamēr viņi domāja par sevi, deviņiem saviem draugiem un deviņiem varoņiem no seriāla. Dalībniekiem arī bija jādefinē, kurš “Game of Thrones” personāžs viņiem šķiet vistuvākais un patika visvairāk. “Troņu spēles” ir fantāzijas drāmas seriāls, kas ilga astoņas sezonas un sižeta līnijā bija vērsts uz politiskiem un militāriem konfliktiem starp valdošajām ģimenēm divos izdomātos kontinentos.

Pētījuma dalībnieki, kuri sasniedza augstāko līmeni attiecībā uz fenomenu, ko sauc par “īpašību identificēšanu”, deva pamatu vienam no galvenajiem pētījuma atklājumiem. Anketā, ko viņi aizpildīja pētījuma ietvaros, šie dalībnieki visspēcīgāk piekrita apgalvojumam, ka “Es tiešām iesaistos romāna varoņu sajūtās”.

“Cilvēkiem, kuriem raksturīga izteikti augsta identificēšanās ar šiem personāžiem, ne tikai ir jāiedziļinās stāstā, bet viņi patiešām ir pārņemti ar to,” stāsta Brūms. “Viņi ziņo par tēla domu atbilstību viņu domām, jūtu un emociju pārklāšanos ar to, kā jūtas viņi paši. Viņi būtībā izdzīvo šo lomu.”

Pētījumam dalībnieku smadzenes tika skenētas ar funkcinālo magnētiskās rezonanses metodi (fMRI), kamēr viņi vērtēja sevi, draugus un “Game of Thrones” tēlus. Pētnieki īpaši interesējās par to, kas notiek smadzeņu daļā, ko dēvē par ventrālo mediālo pieres daļas smadzeņu garozu (vMPFC).

Atklājumi palīdz izskaidrot, kā daiļliteratūra var atstāt tik lielu ietekmi uz dažiem cilvēkiem. “Dažiem cilvēkiem iztēle ir iespēja uzņemt jaunas identitātes lomas, ieraudzīt alternatīvas fantāziju pasaules, un viņi to izmanto pilnasinīgi,” saka pētījuma vadošais autors,“ un tas ir fascinējoši, jo caur šo prizmu pētījumā mēs to redzam, kas varētu notikt arī fikcijas tēlu smadzenēs.”

RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji stāsta, ka pēc seansiem redz spilgtus un fantastiskus sapņus.

bottom of page