Kā nauda ietekmē mūsu garīgo veselību.
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kā nauda ietekmē mūsu garīgo veselību.

Naudas ietekme uz garīgo veselību ir aktuāla ikvienam, jo finansiālā stabilitāte un mentālā veselība ir cieši saistītas. Šo rakstu veidojām, balsotietes uz dažādiem pētījumiem un RigaBrain® prakses pieredzi.



Nauda un Garīgā Veselība

Naudas ietekme uz mūsu dzīvēm ir noliedzama, un tā var būt gan labvēlīga, gan negatīva. Apskatīsim, kā finansiālā situācija var ietekmēt mūsu garīgo veselību:


  1. Naudas Ietekme uz Zāļu Lietošanu: Pētījums (Cesarini et al., 2015) liecina, ka lielāka bagātība var samazināt garīgās veselības zāļu patēriņu pieaugušajiem.

  2. Mājokļa Vērtība un Veselība: Pozitīvas izmaiņas mājokļa vērtībā ir saistītas ar uzlabojumiem pašnovērtētajā mentālajā veselībā (Jou et al., 2018).

  3. Ģimenes Bagātība un Garīgā Veselība: Ģimenes bagātības ietekme uz individuālo garīgo veselību ir ne-lineāra, rādot iegūtā labuma samazināšanos pārmērīgas bagātības gadījumā, tā saucamā U - līkne (R. Zhang et al., 2022).

  4. Ekonomiskais Slogs un Globālā Garīgā Veselība: COVID-19 pandēmijas laikā piedzīvotie ekonomiskie izaicinājumi ievērojami palielināja garīgās veselības problēmas (Erhabor et al., 2022).

  5. Bagātības Zaudējums un Garīgā Veselība: Pēkšņa bagātības zaudēšana rada tūlītēju subjektīvo garīgās veselības pasliktināšanos, bet neizraisa nozīmīgu klīniski validētu depresijas simptomu pieaugumu (McInerney et al., 2013).

  6. Mentālās Bagātības Koncepcija: "Mentālās Bagātības" koncepcija norāda, ka sociālā un ekonomiskā atjaunošana var uzlabot kolektīvo garīgo veselību, sociālo saikni un nacionālo labklājību (Occhipinti et al., 2022).


Ekonomiskā Stabilitāte un Garīgā Labklājība

Ir svarīgi atzīmēt, ka finansiālā stabilitāte var uzlabot dzīves kvalitāti un samazināt stresu, kas savukārt palīdz samazināt depresijas simptomus. Taču nauda vien ne vienmēr garantē laimi vai garīgo veselību. Piemēram, augsti ienākumi var radīt lielāku stresu un izdegšanu.


Kā mazināt finansiālā rakstura spiedienu uz mentālo veselību?

Lai mazinātu finansiālā rakstura spiedienu uz mentālo veselību, ir svarīgi pievērst uzmanību gan personiskajai labklājībai, gan finansiālajai pārvaldībai. Lūk, daži ieteikumi:

  1. Finansiālā plānošana un budžetēšana: Sastādiet detalizētu budžetu, lai skaidri redzētu savus ienākumus un izdevumus. Tas palīdzēs izvairīties no pārmērīgiem izdevumiem un veicinās labāku finansiālo kontroli.

  2. Avārijas fonds: Izveidojiet avārijas fondu, lai segtu neparedzētas izmaksas. Tas var palīdzēt samazināt stresu, kas saistīts ar finansiālām krīzēm.

  3. Izglītība par finansēm: Ieguldiet laiku, lai uzzinātu vairāk par personīgajām finansēm, ieguldījumiem un taupīšanu. Lielāka izpratne par šīm tēmām var palīdzēt jums justies drošāk par saviem finansiālajiem lēmumiem.

  4. Stresa vadība: Praktizējiet stresa vadības tehnikas, piemēram, meditāciju, staipīšanos vai dziļu elpošanu, lai palīdzētu mazināt spriedzi un uzlabot emocionālo labklājību.

  5. Konsultācijas ar ekspertiem: Ja nepieciešams, meklējiet profesionāļu palīdzību, piemēram, finanšu konsultantu vai terapeitu, lai apspriestu savas bažas un atrastu risinājumus.

  6. Dinamiskais neiroatgriezeniskais saites treniņš (Dynamical Neurofeedback®): Kā RigaBrain® piedāvā, šis process var palīdzēt uzlabot smadzeņu darbības pašregulāciju, kas var būt noderīgi, lai pārvaldītu stresu un uzlabotu kopējo mentālo veselību.

Atcerieties, ka finansiālās stabilitātes un mentālās veselības sasniegšana ir ilgtermiņa process, un ir svarīgi būt pacietīgam un konsekventam šajā ceļojumā.


RigaBrain® Pieeja

RigaBrain® izmanto NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģiju, lai uzlabotu smadzeņu darbības pašregulāciju. Mūsu pieeja nekoncentrējas uz simptomiem, bet gan veicina elastību, izturību un fluiditāti smadzeņu darbībā. Šis process palīdz cilvēkiem sasniegt labāku garīgās veselības stāvokli neatkarīgi no viņu ekonomiskā stāvokļa vai materiālām vērtībām.


Noslēgums

Nauda ir svarīgs, bet ne vienīgais garīgās veselības aspekts. RigaBrain® uzsver, ka emocionālā un psiholoģiskā labklājība ir tikpat svarīga. Mūsu mērķis ir veicināt emocionālu un prāta līdzsvaru, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, lai sniegtu atbalstu šajā ceļā.





bottom of page