Mainot zarnu baktērijas ar uztura palīdzību, jūs ietekmējat savu smadzeņu darbību
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Mainot zarnu baktērijas ar uztura palīdzību, jūs ietekmējat savu smadzeņu darbību


UCLA pētnieku rīcībā ir pierādījumi, ka ar pārtiku uzņemtas baktērijas var ietekmēt cilvēka smadzeņu darbību. Viņi konstatēja, ka sievietēm, kas regulāri lietoja uzturu, kas ietver labvēlīgas baktērijas, (t.i., probiotiķi jogurtā), novērojamas izmaiņas smadzeņu darbībā gan miera stāvoklī, gan reaģējot uz emociju atpazīšanas uzdevumu. Jautājums ir interesants – vai pareizi ēdot, mēs varam kļūt emocionāli stabilāki?



Pētījums lasāms žurnāla Gastroenterology 2013. gada jūnija izdevumā.

Atklājums, ka baktēriju izraisīta vides maiņa zarnās var ietekmēt smadzenes, ir spēcīgs stimuls turpmākajiem pētījumiem, kas varētu novest pie uztura zinātnes papildinājumiem vai medikamentu modifikācijām un uzlabojumiem.


“Daudziem no mums ledusskapī regulāri pieejams jogurts, ko mēs ēdam kaut vai tāpēc, ka domājam, ka tas varētu palīdzēt mūsu veselībai dažādos veidos – piemēram, stiprinot kaulus,” saka medicīnas profesore dr. Kirstena Tilliša (Dr. Kirsten Tillisch), kas ir arī šī pētījuma galvenā autore. “Pētījuma rezultātos gūts apliecinājums, ka daži jogurta veidi var faktiski mainīt to, kādā mūsu smadzenes reaģē uz vidi. Vecais teiciens “tu esi tas, ko tu ēd” šeit gūst apstiprinājumu.”


Pētnieki zina, ka smadzenes nosūta signālus zarnām, tāpēc stress un citas emocijas var veicināt kuņģa-zarnu trakta simptomus. Izrādās, ka signāli ceļo arī pretējā virzienā.

“Atkal un atkal mēs dzirdam pacientu stāstus, ka viņi nekad nav jutušies ilgstoši nomākti vai nemierīgi, līdz viņi sāka piedzīvot problēmas ar zarnām,” saka Tilliša. “Izrādās, tas ir tamdēļ, ka zarnu un smadzeņu starpā pastāv divvirzienu signālu pārraide.” Salīdzinoši nelielajā pētījumā piedalījās 36 sievietes vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Pētnieki sadalīja sievietes trīs grupās: viena grupa ēda īpašu jogurtu, kas satur vairākus probiotiskos maisījumus – t.i., baktērijas, kurām ir pozitīva ietekme uz zarnām; cita grupa lietoja piena produktu, kas izskatījās un garšoja kā jogurts, bet tajā nebija probiotiķu; un trešā grupa nelietoja nevienu no šiem vai līdzīgiem izstrādājumiem.


Funkcionālajos magnētiskās rezonanses (fMRI) attēlos, kas veikti gan pirms, gan pēc četru nedēļu pētījuma perioda, aplūkotas šo sieviešu smadzenes gan miera stāvoklī, gan reaģējot uz emociju atpazīšanas uzdevumu, kura laikā viņām bija jāvērtē virkni cilvēku ar dusmu un baiļu emocijām sejas vaibstos. Šis uzdevums tika veikts, lai izmērītu afektīvo un kognitīvo smadzeņu reģionu aktivitāti, reaģējot uz emocionālu stimulu.


Pētnieki atklāja, ka, salīdzinot ar sievietēm, kas nelietoja probiotisko jogurtu, tām, kuras to lietoja, samazinās smadzeņu aktivitāte emocionālās reaktivitātes laikā. Tātad varam secināt, ka regulāra jogurta ar labvēlīgajām baktērijām lietošana ietekmē smadzeņu darbību, padarot mūs mierīgākus un emocionāli līdzsvarotākus.


UCLA pētnieki šobrīd cenšas noteikt, kuras baktērijas tieši var izraisīt smadzeņu signālu apraidi. Viņi arī plāno izpētīt, vai cilvēkiem ar kuņģa-zarnu trakta simptomiem, piemēram, vēdera uzpūšanos, vēdera sāpēm un zarnu trakta problēmām, lietojot labvēlīgās baktērijas saturošus produktus, mazinās šie simptomi, un vai šajā saistībā pastāv korelācija ar izmaiņām smadzeņu darbībā.


Demonstrējot probiotiķu iedarbību uz smadzenēm, pētījumā arī tiek uzdots jautājums par to, vai atkārtoti antibiotiku kursi var ietekmēt smadzenes, jo ar to palīdzību nereti tiek nomākta dabiskā mikrovide kuņģa – zarnu traktā.


Visbeidzot, tā kā zarnu floras sarežģītība un tās ietekme uz smadzenēm nu ir labāk izprotama, pētnieki varētu rast veidus, kā izmantot šos atklājumus hronisku sāpju un pat Parkinsona, Alcheimera slimības un autisma ārstēšanai.


Avots: Kirsten Tillisch, Jennifer Labus, Lisa Kilpatrick, Zhiguo Jiang, Jean Stains, Bahar Ebrat, Denis Guyonnet, Sophie Legrain-Raspaud, Beatrice Trotin, Bruce Naliboff, Emeran A. Mayer. Consumption of Fermented Milk Product with Probiotic Modulates Brain Activity. Gastroenterology, 2013

Iesakām arī iziet dinamiskā neirofīdbeka kursu, lai stabilizētu smadzeņu darbību un lai pasargātu sevi no agrīnas novecošanās un mentālām grūtībām. https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page