22 padomi, kā rīkoties ar bērniem, kuriem ir uzvedības problēmas
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

22 padomi, kā rīkoties ar bērniem, kuriem ir uzvedības problēmas

Daudziem vecākiem bērnu audzināšana ir izaicinājums, lai bērni klausītu un cienītu citus. Diemžēl daudziem bērniem ir uzvedības problēmas, ar kurām vecākiem ir grūti tikt galā. Šajā rakstā mēs piedāvāsim 23 ekspertu padomus, kā darboties ar bērniem, kuriem ir uzvedības problēmas.



1. Izmantojiet pozitīvu pastiprinājumu, lai atalgotu par labu uzvedību.


Pozitīva pastiprināšana var būt ļoti efektīva, ja runa ir par bērnu problemātiskās uzvedības pārvaldību. Kad jūsu bērns uzvedas atbilstoši, sniedziet viņam mutisku uzslavu un atlīdzību, piemēram, privilēģijas vai īpašus gardumus. Tas viņiem iemācīs, ka laba uzvedība tiek atalgota un iedrošināta.


2. Nosakiet bērnam robežas un konsekventi ievērojiet tās.


Ir svarīgi noteikt bērnam robežas, lai viņš zinātu, kas ir pieņemams un kas nav. Piemēram, pārliecinieties, vai jūsu bērns zina, ka viņš nevar patvaļīgi dauzīties un skraidīt pa māju vai uz ielas. Ja jūsu bērns pārkāpj kādu robežu, veiciet atbilstošas ​​darbības, lai bērns zina, ka Jūsu noteiktās robežas ir pārkāptas.


3. Neignorējiet problēmu uzvedību.


Ja pamanāt, ka jūsu bērnam ir problemātiska uzvedība, nemēģiniet to paslēpt zem "pagultes". Pievērsiet uzmanību uzvedībai un izvirziet bērnam skaidrus mērķus. Ir svarīgi rādīt viņiem labu piemēru, lai viņš zina, ko no viņiem sagaida.


4. Mēģiniet izmantot pozitīvu pastiprinājumu un loģiskas sekas, lai palīdzētu pārvaldīt problēmu uzvedību.


Daudziem bērniem ir grūtības izprast sociālos noteikumus un to, kas tiek no viņiem gaidīts. Tas var radīt problēmas ar uzvedības kontroli. Lai palīdzētu pārvaldīt problēmu uzvedību, izmantojiet pozitīvu pastiprinājumu un loģiskas sekas, piemēram, norādot konkrētu laiku ar redzamu pulksteni, kurš zvana, pēc laika beigām.


5. Meklējiet profesionālu palīdzību


Ja atklājat, ka jūsu mēģinājumi pārvaldīt bērna uzvedību nedarbojas, ieteicams meklēt profesionālu palīdzību. Terapeits var palīdzēt jums izprast jūsu bērna uzvedību un izstrādāt plānu, lai palīdzētu viņam vai viņai gūt panākumus.


6. Pārliecinieties, ka regulāri apmeklējat terapeitu.


Daudzi bērni ar uzvedības problēmām gūst labumu no terapijas. Terapija var palīdzēt bērniem iemācīties konstruktīvā veidā tikt galā ar savām emocijām un uzvedību. Ja jums ir grūtības pārvaldīt sava bērna uzvedību, ir svarīgi regulāri apmeklēt terapeitu.


7. Atbilstoši izmantojiet balvas un sodus


Ir svarīgi pareizi izmantot atlīdzības un sodus. Ja jūs tos izmantojat pārāk bieži vai nepareizā veidā, jūsu bērns iemācīsies saistīt labu uzvedību ar atlīdzību un sliktu uzvedību ar sodiem. Tas var izraisīt nepaklausību un problēmas nākotnē.


8. Izveidojiet atbalsta sistēmu


Viens no labākajiem veidiem, kā palīdzēt bērnam gūt panākumus, ir atbalsta sistēma ap viņu. Tas var ietvert ģimenes locekļus, draugus vai speciālistus, kuri vajadzības gadījumā var piedāvāt atbalstu.


9. Veicināt līdzdalību aktivitātēs ārpus mācību stundām


Bērna mudināšana piedalīties aktivitātēs ārpus skolas stundām var palīdzēt viņam vai viņai izvairīties no problēmām. Tas var ietvert tādas lietas kā sporta spēlēšana, bibliotēkas apmeklēšana vai laika pavadīšana ar draugiem.


10. Esiet pacietīgs un neatlaidīgs


Lai pārvaldītu bērna uzvedību, var būt nepieciešama liela pacietība un neatlaidība. Tomēr, ievērojot šos padomus, jūs varat palīdzēt bērnam iemācīties uzvesties atbildīgi.


11. Izmēģiniet jaunu tehniku


Dažreiz ir tikai jāmaina pieeja, lai palīdzētu bērnam gūt panākumus. Ja atklājat, ka jūsu pašreizējā stratēģija nedarbojas, izmēģiniet kaut ko jaunu. Tas varētu ietvert vides maiņu, kurā jūsu bērns pavada laiku, izmantojot DIY metodes vai profesionāļa palīdzību.


12. Izmantojiet pozitīvu pastiprinājumu un disciplīnu


Pozitīvs pastiprinājums un disciplīna ir divi efektīvi veidi, kā pārvaldīt bērnus ar uzvedības problēmām. Izmantojiet pozitīvu pastiprinājumu, lai slavētu savu bērnu, kad viņš vai viņa jums paklausa, un disciplinētu viņu, ja viņš vai viņa pārkāpj jūsu noteikumus.


13. Izmantojiet pozitīvas emocijas un apstiprinājumus


Daudzi bērni labi reaģē uz pozitīvām emocijām un apliecinājumiem. Mēģiniet pozitīvā veidā paust savu mīlestību pret savu bērnu un pastāstiet viņam, ka lepojaties ar viņu.


14. Esiet mierīgs un pozitīvs


Ja jūtat, ka dusmojaties uz savu bērnu, mēģiniet saglabāt mieru. Tas palīdzēs labāk kontrolēt savas emocijas un nodrošinās bērnam konstruktīvu vidi.


15. Padariet noteikumus skaidrus un vienkāršus


Pārliecinieties, vai jūsu noteikumi ir skaidri un vienkārši bērnam saprotami. Esiet konsekventi, izpildot noteikumus, un esiet stingrs, bet godīgs, disciplinējot savu bērnu.


16. Nosakiet ierobežojumus sava bērna aktivitātēm


Ierobežojiet bērna aktivitātes līdz tādām, kas atbilst viņa vecumam un spējām. Piemēram, neļaujiet bērnam skatīties vardarbīgas filmas vai spēlēt pārāk bīstamas videospēles.


17. Veiciniet socializāciju


Mudiniet savu bērnu piedalīties sabiedriskās aktivitātēs, katru nedēļu atvēlot laiku izbraukumiem ar draugiem. Tas viņam vai viņai palīdzēs attīstīt veselīgas sociālās prasmes.


18. Cieniet sava bērna tiesības


Atcerieties ievērot sava bērna tiesības. Nespiediet viņu darīt neko tādu, ko viņš nevēlas darīt. Ļaujiet bērnam zināt, kas no viņa tiek gaidīts, un esiet pacietīgs, kamēr mēģināt pārvaldīt viņa uzvedību.


19. Runājiet ar savu bērnu par viņa uzvedību


Runājiet ar savu bērnu par viņa uzvedību. Skaidri noskaidrojiet, kāpēc noteikta uzvedība ir nepieņemama, un piedāvājiet ieteikumus, kā viņš vai viņa varētu labot savu uzvedību. Atklātas un godīgas sarunas ar savu bērnu palīdzēs viņam vai viņai iemācīties pārvaldīt savu uzvedību.


20. Regulāri apmeklējiet terapijas sesijas ar saviem bērniem.


Kā liecina pētījumi, biežas terapijas sesijas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā palīdzēt bērniem ar uzvedības problēmām. Tas ir tāpēc, ka tas palīdz viņiem iemācīties pārvaldīt savas emocijas un uzvedību. Turklāt tas var palīdzēt viņiem attīstīt labākas komunikācijas prasmes.


21. Iesaistiet savu bērnu mājdzīvnieku aprūpē.


Mājdzīvnieki var būt lielisks veids, kā palīdzēt bērniem ar problemātisku uzvedību. Piemēram, pētījumi ir parādījuši, ka mājdzīvnieki var samazināt agresīvu uzvedību bērniem ar autisma spektra traucējumiem (ASD). Mājdzīvnieki arī nodrošina komfortu un sabiedrību bērniem, kuriem ir grūtības skolā vai mājās.


22. Piedāvājiet stimulus par labu uzvedību.


Ja vēlaties, lai jūsu bērns uzvedas, piedāvājiet stimulus, piemēram, privilēģijas vai privilēģijas ārpus mājas. Tas viņiem palīdzēs justies novērtētiem un motivētiem pareizi rīkoties sabiedriskās vietās.


Kopsavilkums


Ja ievērosiet šajā rakstā piedāvātos padomus, varēsiet samērā viegli pārvaldīt sava bērna uzvedību. Noteikti apspriediet bērna uzvedības problēmas ar savu pediatru vai psihoterapeitu, lai pārliecinātos, ka izmantojat vispiemērotākās metodes.


Ko par bērnu uzvedību saka zinātne un pētījumi?


Palīdzēšana bērniem ar uzvedības problēmām agrā bērnībā ir ļoti svarīga, jo uzvedības problēmas, visticamāk, saglabāsies arī pamatskolā, izraisot dažādas sociālās un akadēmiskās problēmas.

Published in Early Childhood Education Journal | Ann M. Stacks | 2005


Vecāku vadības apmācība var veicināt klīniski nozīmīgas izmaiņas bērniem ar ārējām uzvedības problēmām.

Published in Psychotherapy Research | Christopher Hautmann | 2009


Bērniem, kuriem ir uzvedības problēmas agrā bērnībā un bērnudārzā, un netiek pienācīgi risināts, bez iejaukšanās var radīt, nopietnas uzvedības problēmas vēlākajās klasēs.

Published in Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology | Sonya S. Myers | 2008


Dažādas uzvedības un vecāku apmācības ir efektīvas, lai mazinātu uzvedības problēmas bērniem ar attīstības traucējumiem.

Published in Current Opinion in Psychiatry | Stewart L Einfeld | 2013


Turklāt uz stimuliem balstīti kontroles procesi, ko mēs dēvējam par "automātisko kontroli", palielina varbūtību, ka bērni ar uzvedības traucējumiem izrāda sociāli atturīgu uzvedību un attīsta sociālo trauksmi.

Published in Biological Psychiatry | Nathan A. Fox | 2021


Pateicoties spēļu terapijas efektivitātei, kas var efektīvi mazināt bērnu uzvedības problēmas, kā arī uzlabot sākumskolas vecuma bērnu uzmanību un mazināt hiperaktivitāti.

Published in International Journal of Pediatrics | Reza Abbasi | 2021


Neirofeedback (NF) varētu palīdzēt uzlabot uzmanības un pašpārvaldes spējas bērniem ar uzmanības deficīta/hiperaktivitātes traucējumiem (ADHD).

Published in European Child & Adolescent Psychiatry | Holger Gevensleben | 2010


Šie atklājumi liecina, ka neirofeedback bija efektīva, lai uzlabotu ADHD uzvedības traucējumus bērniem, kuru vecāki atbalstīja nefarmakoloģisku ārstēšanu.

Published in Applied Psychophysiology and Biofeedback | Thomas Fuchs | 2003


Neirofeedback ir daudzsološa metode pusaudžiem, īpaši tiem, kuriem ir atkarību izraisošu vielu, izmantošanas pieredze, uzmanības un uzvedības problēmas.

Published in Child and adolescent psychiatric clinics of North America | David L Trudeau | 2005


____


RigaBrain smadzeņu treniņus ir apmeklējuši un guvuši labus rezultātus bērni, kuriem ir bijušas uzvedības problēmas!

bottom of page