Paškontrole kā muskulis
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Paškontrole kā muskulis

Dažreiz mēs nonākam situācijās, kad mūsu paškontrole vai precīzāk, tās neesamība rada mums problēmas! Vai ir iespējams stiprināt paškontroli, piemēram, izmantojot to pašu principu, kas attiecas uz muskuļu trenēšanu? Pētnieki ir izpētījuši šo jautājumu un atklājuši interesantas atziņas par to, ka paškontroli ir iespējams uztrenēt tieši tāpat kā muskuļus! Šajā bloga ierakstā mēs iztirzāsim vienu eksperimentu, kas apliecina šo saikni, un aplūkosim, kā RigaBrain var palīdzēt mums stiprināt paškontroli.


sieviete ēd bumbieri, paškontrole

Eksperiments saldumu paškontrolei

Eksperimentā, ko vadīja Mark Muraven un viņa komanda, tika izvēlēti dalībnieki, kam tika lūgts atturēties no saldumiem divas nedēļas. Dalībnieki precīzi reģistrēja, kad viņi ēda kādu saldu ēdienu. Eksperiments bija lielā mērā veiksmīgs, jo dalībnieki samazināja saldo ēdienu patēriņu. Tomēr visinteresantākais rezultāts bija redzams, kad dalībnieki atnāca laboratorijā pēc otrās nedēļas beigām, lai veiktu "stop signāla" testu.


Stop signāla tests

"Stop signāla" testa dalībnieki skatījās uz datora ekrānu. Ja taisnstūris parādījās labajā pusē, viņi ātri nospieda taustiņu ar labo roku. Ja taisnstūris parādījās kreisajā pusē, dalībnieki ātri nospieda citu taustiņu ar kreiso roku. Randomizēti izvēlētos 25% testa gadījumos, tika pielikta klāt skaņa, kad parādās taisnstūris. Šajos gadījumos, kad taisnstūris parādījās kopā ar skaņas signālu, dalībniekiem nebija jāspiež neviens taustiņš.


Šķietami vienkāršs tests ļāva salīdzināt vienu smadzeņu daļu ar citu. Vizuomotoriskā sistēma ātri iemācījās uzdevumu, bet, kad skaņa atskanēja, brīvprātīgā apzinātā paškontroles sistēmai bija jādarbojas un jāaptur reakcija - nospiest taustiņu. Cilvēki, kuri labāk spēja apstādināt sevi no taustiņu spiešanas, parādīja labāku vispārējo paškontroli. Interesanti ir tas, ka šī paškontroles spēja uzlabojas pēc divu nedēļu saldu ēdienu ēšanas uzskaitīšanas. Šķiet, ka, ja, mēs praktizējam paškontroli, mēs uzlabojam paškontroli - tieši tāpat kā muskuli.


Secinājumi par paškontroli

Šis eksperiments apliecina, ka paškontrole ir līdzīga muskuļiem un ka to var stiprināt, izmantojot atbilstošas prakses. Tieši šeit RigaBrain var nākt par labu, sniedzot mums iespēju izmantot smadzeņu treniņu un attīstību, lai uzlabotu savu paškontroli. RigaBrain piedāvā neiroloģiski atgriezeniskās saites metodi, kas balstītas uz 30 gadu ilgiem pētījumiem, kas ļauj mums apzināti veidot un nostiprināt paškontroli. Ar RigaBrain palīdzību mēs varam trenēt mūsu smadzenes, lai palielinātu spēju apstādināt sevi pie neatbilstošas uzvedības un veidot labākus ikdienas paradumus. Tādējādi RigaBrain apmeklējums var būt noderīga prakse, lai nostiprinātu un uzlabotu mūsu paškontroli, padarot mūs efektīvākus un veiksmīgākus.


Paškontrole ir līdzīga muskuļiem un tā var tikt attīstīta arī ar regulāriem un praktiskiem treniņiem un vingrinājumiem. Eksperiments ar saldo ēdienu izvairīšanos apliecina, ka, ja mēs vēlamies uzlabot savu paškontroli, mums jāpraktizē paškontrole. Tāpat kā muskuliem, arī paškontrole var kļūt stiprāka, ja tai pievērš pienācīgu uzmanību un trenē to regulāri. RigaBrain sniedz izcilu instrumentu, metodi paškontroles stiprināšanai, kas balstīta uz smadzeņu treniņu pieredzes. Izmantojot RigaBrain, mēs varam uzlabot savu paškontroli, attīstīt labākus ikdienas paradumus un kļūt par veiksmīgākiem un apzinīgākiem indivīdiem. Tāpēc izmantojot RigaBrain, mēs varēsim pievērsties savas paškontroles attīstībai un sasniegt labākus rezultātus savā dzīvē.

bottom of page