Priecājies! Optimisti dzīvo ilgāk
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Priecājies! Optimisti dzīvo ilgāk

Saskaņā ar pētījumu, kas aptver datu ieguvi un apstrādi no tūkstošiem cilvēku 3 gadu desmitu laikā, izdarīts šāds secinājums: optimistiski cilvēki dzīvo par 15% ilgāk nekā pesimisti.


Zinātnieki apkopoja datus no diviem lieliem ilgtermiņa jeb longitudināliem pētījumiem: vienā bija iekļautas 69 744 sievietes un otrā – 1429 vīrieši, kuri visi aizpildīja anketas, ar kuru palīdzību tika vērtēti pēc veselības stāvokļa un uzvedības iezīmēm, piemēram, uztura uzņemšanas ieradumiem un ikdienas fizisko aktivitāšu biežuma. Šī meta-pētījuma rezultāts bija pārsteidzošs – proti, zinātnieki varēja pierādīt, ka pēc pašvērtējumiem visoptimistiskākās sievietes (25%) dzīvo vidēji par 14,9% ilgāk nekā viņu pesimistiskāk noskaņotie vienaudži.


Vīriešu populācijā rezultāti bija nedaudz mazāk izteikti: visoptimistiskākie no pētījuma izlasi veidojošajiem respondentiem kopumā dzīvoja par 10,9% ilgāk nekā vienaudži. Pētījums pieejams žurnālā Proceedings of the National Academy of Sciences.

Un vēl kas – sievietes, kas bija optimistiskākas, arī par 1,5 reizi biežāk sasniedza 85 gadus nekā pesimistiskas sievietes, turpretim optimistiskākie vīrieši 1,7 reizes biežāk piedzīvoja šo vecumu.


Zinātniekiem nu ir pamats secināt, ka optimistisks domāšanas veids var veicināt veselīgu izturēšanos pret savu ķermeni, piemēram, vingrošanu un veselīga uztura uzņemšanu, kā arī palīdzēt indivīdiem pretoties neveselīgu impulsu, piemēram, smēķēšanas un alkohola, kārdinājumam. Optimisti, iespējams, ir izturīgāki arī pret stresu, un saskaroties ar sarežģītu situāciju. izvēlas ilgtermiņa mērķus, nevis tūlītēju atlīdzību, tādā veidā ilgtermiņā padarot sevi mazāk trauksmainus



Pēc RigaBrain smadzeņu treniņiem uzlabojās smadzeņu pašorganizēšanās!

bottom of page