Pētnieki atklāj par obsesīvajiem traucējumiem atbildīgās daļas smadzenēs
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Pētnieki atklāj par obsesīvajiem traucējumiem atbildīgās daļas smadzenēs

Pētnieku mērķis bija atklāt smadzeņu reģionus, kas atbild par obsesīvi – kompulsīvajiem traucējumiem (OKT), ko raksturo apsēstības, no kurām cilvēks nespēj atteikties, piemēram, atkārtota roku mazgāšana. Atkārtotas uzvedības ir raksturīgas arī cilvēkiem ar autisma pazīmēm.


Ar optoģenēzes palīdzību zinātnieki aktivizēja konkrētas neironu shēmas peļu smadzenēs.

Pētniece Anna Greibila (Ann Graybiel) un viņas kolēģi spēja apturēt peli no vēlmes veikt atkārtotu uzvedību, mērķējot uz neironiem, kas savieno divus smadzeņu reģionus – smadzeņu bazālo gangliju daļu, kas ietver astaino un vairākus lentveida kodolus ar smadzeņu garozu.


“Tieši manipulējot ar šīm shēmām, pētnieki varēs labāk izprast atkārtotu uzvedību,” saka Roberts Malenka (Robert Malenka), psihiatrijas un uzvedības zinātnes profesors Stenfordas universitātes Medicīnas fakultātē Kalifornijā, kurš nebija iesaistīts nevienā no pētījumiem.


Pētījumos apliecināts, ka cilvēkiem ar OKT ir patoloģiska smadzeņu aktivitāte bazālo gangliju daļās, kas ir iesaistīts kustību plānošanā, un smadzeņu garozas daļā, kas atbild par apzinātību.


Jaunajos pētījumos pētnieki manipulēja ar peļu neironu aktivitāti, kas no smadzeņu garozas projicējās uz bazālajiem ganglijiem. Izrādījās, ka tad, kad pelēm iztrūkst gēns ar nosaukumu SAPAP3, tām sāk parādīties kompulsīva un obsesīva uzvedība, piemēram, tās sāk neadekvāti bieži vairoties.


Atklājumi šajos pētījumos var palīdzēt zinātniekiem izstrādāt labāku OKT ārstēšanas terapiju. Piemēram, tādi paņēmieni kā dziļo smadzeņu stimulācija un transkraniālā magnētiskā stimulācija var tikt paredzēti konkrētu shēmu darbībai.


Avoti:

1: Burguière E. et al. Science 340, 1243-1246 (2013) PubMed

2: Ahmari S.E. et al. Science 340, 1234-1239 (2013) PubMed

3: Milad M.R. and S.L. Rauch Trends Cogn. Sci. 16, 43-51 (2012) PubMed

Kamēr pagaidām zinātnieki meklē variantus kā risināt šos procesus RigaBrain izmanto drošas neinvazīvas metodes smadzeņu darbības uzlabošanā!


Pēc RigaBrain smadzeņu treniņiem uzlabojās smadzeņu pašorganizēšanās!

bottom of page