Smadzeņu traumas bieži ir vardarbības ģimenē sekas
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Smadzeņu traumas bieži ir vardarbības ģimenē sekas

Daudzas (apmēram 80%) vardarbību ģimenē piedzīvojušas personas (biežāk – sievietes) cieš no vardarbības laikā gūtām galvas traumām un skābekļa trūkuma sekām. Traumas izraisa atmiņas zudumu, trauksmi un redzes problēmas.



Pirmajā šāda veida pētījumā Ohaijo Universitātes pētnieki konstatēja, ka 81% sieviešu, kuras ļaunprātīgi izmantojis partneris un kuras meklē palīdzību, ir pārcietušas vienreizēju vai atkārtotu galvas traumu. Pētījums publicēts Journal of Aggression, Maltreatment &


Trauma.

„Vidēji viena no trim sievietēm Amerikas Savienotajās Valstīs ir piedzīvojusi vardarbības epizodes no sava partnera puses. Tas, ko mēs atklājām, liek domāt, ka daudzi cilvēki staigā apkārt ar nediagnosticētu smadzeņu traumu, un mums tas jārisina,” saka vadošā pētniece Džulianna Nemeta (Julianna Nemeth), veselības stāvokļa un veselības veicināšanas profesore Ohaio štatā.

Iepriekšējos pētījumos atzīts, ka smadzeņu traumas visbiežāk ir vardarbības ģimenē rezultāts. Tikai pēc tam seko sporta aktivitāšu un militārajā darbībā gūto galvas traumu gadījumi. Šādas pieredzes rezultātā kopā ar galvas traumu cilvēks nereti piedzīvo arī skābekļa trūkumu – tā ir kombinācija, kas varētu veicināt smagākas problēmas, tostarp atmiņas zudumu, grūtības koncentrēties, motivācijas zudumu, murgus, nemieru un redzes un dzirdes problēmas.


Gandrīz puse no pētījumā iesaistītajām sievietēm teica, ka viņas piedzīvojušas sitienus pa galvu vai arī viņu galvas tikušas sistas pa kādu citu objektu „pārāk daudz reižu, lai atcerētos”.


Lai palīdzētu, pētnieki ir izveidojuši modeli, ko sauc par “CARE” (“Connect”, “Acknowledge”, “Respond”, “Assessment”). Pētnieki arī mudina veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējus pielāgot aprūpes plānus to sieviešu īpašajām vajadzībām, kurām ir konstatēta smadzeņu trauma vai ir aizdomas par to, un palīdzēt viņām ar iedrošinājumu meklēt medicīnisko palīdzību, lai iegūtu diagnozi un saņemtu ārstēšanu.


Pašlaik komanda strādā pie vērtējuma, lai noskaidrotu, cik labi darbojas jaunā sistēma.

„Līdz šim gandrīz visi ieteikumu kompleksi traumu gadījumos bijuši vērsti uz sportistiem un karavīriem, un daži no tiem mūsdienās ir nepraktiski,” viņa saka. „Sievietes, kas pagātnē cietušas no vardarbības, iespējams, daudzus gadus pēc tam domā, kas ar viņām notiek, lai gan patiesais iemesls ir pagātnes pieredze.”


Līdztekus atmiņas problēmām un kognitīviem traucējumiem smadzeņu traumas var radīt vai pastiprināt garīgās veselības problēmas, piemēram, bipolāros traucējumus, tādēļ ir ļoti svarīgi izprast simptomus, kas radušies pēc galvas traumas, un laikus meklēt palīdzību.


P.S. Ja ir gadījies gūt traumas, tad viens no neinvazīvajiem veidiem, ka tikt vaļā no traumas i RigaBrain seansi! https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page