Vai starp Multitaskings un negatīvas emocijas – pastāv saistība?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai starp Multitaskings un negatīvas emocijas – pastāv saistība?

Vai starp Multitaskings jeb vairāku darbu darīšana vienlaicīgi un negatīvas emocijas – pastāv saistība?


No dokumentu rakstīšanas līdz atbildēšanai uz e-pasta ziņojumiem – biroja darbiniekiem ir raksturīgi vienlaikus uzņemties vairākus uzdevumus. Taču šāds darba ritms patiesībā var radīt skumjas un bailes, un galu galā – saspringtu darba ikdienu – tā teikts pētījumā, kura mērķis bija detalizētāk izprast, kādas ir darba vietas emocionālās kultūras formas.


Multitaskojot jeb darot vairākus darbus vienlaicīgi, cilvēki ne tikai izjūt stresu, bet arī viņu sejas var paust nepatīkamas emocijas, un tā kā kolēģi to redz, ilgtermiņā tas rada negatīvas sekas attiecībā uz visu biroja kultūru,” teica pētījuma vecākais autors Džoanni Pavlidis (Ioannis Pavlidis), Hjūstonas universitātes fizioterapijas laboratorijas direktors.

Pavlidis kopā ar Gloriju Marku (Gloria Mark) no Kalifornijas Ivinas universitātes izmantoja jaunu algoritmu, kura pamatā bija vairāku darbu un uzdevumu veikšana paralēli, periodiski ienākot jauniem e-pastiem, uz kuriem jāatbild.

Konstatējumi publicēti 2020. gada CHI konferencē par cilvēku faktoru datorsistēmās.

“Indivīdi, kas iesaistījās vairāku uzdevumu veikšanā, izrādījās ievērojami skumjāki par tiem, kuri to nedarīja. Interesanti, ka skumjas jaucās ar baiļu emociju,” teic Pavlidis.

Vairākuzdevumu veikšana rada apgrūtinošu nastu un ir saistīta ar paaugstinātu stresu, kas, šķiet, izraisa šīs skumjas. Vienlaicīgi baiļu parādīšanās ir intriģējošs atklājums un, visticamāk, sakņojas zemapziņā, gaidot nākamo uzdevumu,” viņš piebilst. Tā kā vairāku uzdevumu veikšana vienlaicīgi ir plaši izplatīta prakse, šo negatīvo emociju atspoguļojums daudziem cilvēkiem var būt klātesošs darbadienas laikā.

Negatīvas emocijas, jo īpaši atklātā biroja telpās, var būtiski ietekmēt uzņēmuma kultūru, lasāms pētījuma noslēgumā. “Emocionālā noskaņa var izplatīties grupā vai darbavietā, ietekmējot apzinātus vai neapzinātus procesus, kas saistīti ar emocionāliem stāvokļiem vai fizioloģiskām reakcijām.”

“Pašlaik intriģējošs jautājums ir, kāds būtu vairākuzdevumu emocionālais efekts mājās, kur darbinieki strādāja COVID 19 pandēmijas laikā,” prāto Pavlidis.

RigaBrain apmeklētāji bieži piemin to, ka daudzu lietu darīšana kopā rada papildus stresu un būtiski ietekmē emocionālo noskaņojumu! Un, ka RigaBrain seansi ir palīdzējuši tik pāri šiem emocionāli skumjajiem brīžiem, ko rada darba vide!

Pētījums bija iespējams ar $1.2 miljonu dotāciju no Nacionālā zinātnes fonda, un tas ir daļa no pētījumu sērijas, kurā tiek pētīta darbinieku daudzpusīgā uzvedība.

Avots: University of Houston.

bottom of page