Vai tie, kuri ēd čili piparus, dzīvo ilgāk?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai tie, kuri ēd čili piparus, dzīvo ilgāk?

Regulāri uzturā lietojot čili piparus, var dzīvot ilgāk! Turklāt pastāv ievērojami mazāks risks mirt no sirds un asinsvadu slimībām vai vēža, – tā apliecināts pētījumos, kas iesniegti Amerikas Sirds asociācijas zinātniskajās sesijās 2020. gadā.

Iepriekšējos pētījumos konstatēts, ka čili piparam ir pretiekaisuma, antioksidatīvs, pretvēža un glikozes līmeni asinīs regulējošs efekts. Šos labvēlīgos efektus rada kapsaicīns, kas čili pipariem piešķir raksturīgo intensīvi aso garšu. Lai analizētu čili piparu ietekmi uz sirds un asinsvadu slimībām, pētnieki izanalizēja 4729 pētījumus piecās vadošajās pasaules veselības datubāzēs (Ovid, Cochrane, Medline, Embase un Scopus). To meta-analīzes rezultātā tapa četri apjomīgi pētījumi.


Tika izmantoti vairāk nekā 570,000 ASV, Itālijas, Ķīnas un Irānas iedzīvotāju veselības un uztura dati, lai salīdzinātu to cilvēku rezultātus, kuri regulāri uzturā lietoja čili piparus, ar tiem, kuri reti vai nekad neēda čili piparus. Salīdzinot ar indivīdiem, kuri reti vai nekad neēd čili piparus, tika konstatēts, ka cilvēkiem, kuri ēd čili piparus, ir:


• par 26% samazināti relatīvās mirstības rādītāji kardiovaskulāru slimību dēļ;

• par 23% samazināti relatīvās mirstības rādītāji onkoloģijas dēļ;

• par 25% samazināti visu mirstības cēloņu rādītāji.


“Mēs bijām pārsteigti, konstatējot, ka šajos iepriekš publicētajos pētījumos regulārs čili piparu patēriņš bija saistīts ar mirstības vispārēju risku samazināšanos.


Lūk, pierādījums, ka uztura faktoriem var būt liela nozīme vispārējā veselībā”, saka Klīvlendas klīnikas Sirds un asinsvadu institūta kardiologs, pētnieks Bo Ksu (Bo Xu). «Precīzi iemesli un mehānismi, kas varētu izskaidrot mūsu atklājumus, pašlaik nav zināmi. Tāpēc nav iespējams pārliecinoši apgalvot, ka, ēdot vairāk čili piparu, var paildzināt mūžu. Lai apstiprinātu šos sākotnējos konstatējumus, nepieciešams vairāk pētījumu, jo īpaši rezultāti no randomizētiem kontrolētiem pētījumiem.”


Pētnieks Bo Ksu piebilst, ka šāda veida pētījumiem ir vairāki ierobežojumi. Pētnieks arī atzīmē, ka patērēto čili piparu daudzums ir mainīgs, tāpēc grūti izdarīt secinājumus par to, cik liels, cik biežs un kāda veida čili piparu patēriņš var būt saistīts ar ieguvumiem veselībai. Pētnieki turpina analizēt datus un cer drīzumā publicēt papildinātu pētījuma izdevumu.


Atceries arī par to, ka trenējot smadzenes pašregulēties, var būtiski uzlabot dzīves kvalitāti! Uzzini vairāk par RigaBrain smadzeņu treniņiem!



Avots: American Heart Association

bottom of page