Vai uzlabojot atmiņu, varam uzlabot miega kvalitāti?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai uzlabojot atmiņu, varam uzlabot miega kvalitāti?



Saistība starp miega traucējumiem un atmiņas zudumu / mazināšanos vēlīnos vecumposmos ir acīmredzama. Taču zinātnē pirmo reizi Kalifornijas universitātes pētnieki atklājuši saistību starp šiem aspektiem. Šis atklājums, iespējams, nākotnē būs par pamatu atziņām, kas ļaus uzlabot miega kvalitāti vecu cilvēku vidū.


Kalifornijas universitātes neirozinātnieki atklāja, ka lēnie smadzeņu viļņi, kas tiek producēti miega laikā, rada nozīmīgu ieguldījumu atmiņu saglabāšanā, no īstermiņa atmiņām padarot tās par noturīgām (smadzenēs – no hipokampa „transportējot” informāciju uz pieres daivas smadzeņu garozu). Kļūstot vecākiem, palielinās risks, ka atmiņas „iestrēgst” hipokampā un bieži tas notiek tieši sliktas miega kvalitātes dēļ.


Veseli cilvēki parasti apmēram ceturtdaļu nakts miega pavada „ātro viļņu” jeb REM miegā, bet „lēnos viļņus”, kas rada dziļu miegu, izteikti producē smadzeņu pieres daivas reģions. Veicot darbības, kas stiprina reģionus pieres daivā un neirālās saites tieši pieres daivas smadzeņu garozā, varētu panākt zināmus miega kvalitātes uzlabojumus.


Arī RigaBrain smadzeņu treniņu veikšana sniedz ieguldījumu atmiņas un miega kvalitātes uzlabošanā!


Avots: Bryce A Mander, Vikram Rao, Brandon Lu, Jared M Saletin, John R Lindquist, Sonia Ancoli-Israel, William Jagust & Matthew P Walker. Prefrontal atrophy, disrupted NREM slow waves and impaired hippocampal-dependent memory in aging. Nature Neuroscience 16, 357–364 (2013)



bottom of page