Vispārējās anestēzijas iedarbība gados vecākiem cilvēkiem var paaugstināt demences risku
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vispārējās anestēzijas iedarbība gados vecākiem cilvēkiem var paaugstināt demences risku


Vispārējās anestēzijas iedarbība gados vecākiem cilvēkiem var paaugstināt demences risku pat par 35%

Vispārējās anestēzijas iedarbība palielina demences risku vecāka gadagājuma cilvēkiem pat par 35%, lasāms pētījumos, kas prezentēti Eiropas Anestezioloģijas biedrības (EAB) ikgadējā kongresā.


Pēcoperāciju perioda kognitīvā disfunkcija (POKD) var būt saistīta ar demences risku vēlākos gados. POKD ir bieža komplikācija gados vecākiem pacientiem pēc nozīmīgām operācijām. Tiek pieņemts, ka pastāv saistība starp POKD un demences attīstību, ko izraisa patoloģisks mehānisms, kas saistīts ar amiloido β peptīdu nepareizām izpausmēm. Vairākos eksperimentālos pētījumos apliecināts, ka daži anestēzijas līdzekļi var veicināt neironu audu iekaisumu, kas noved pie POKD un / vai Alcheimera slimības (AS). Tomēr pētniekiem līdz šim nav skaidrs, vai POKD var būt demences priekštecis.


Šajā pētījumā pētnieki analizēja demences risku, kas saistīts ar anestēziju 65 gadus un vecāku respondentu grupā. Komanda izmantoja citā pētījumā (Bordeaux, Dijon, & Montpellier) iegūtus datus, lai novērtētu demences un kognitīvo spēju pazemināšanās risku asinsvadu problēmu riska faktoru dēļ, tādējādi izslēdzot tos no šī pētījuma.


Šajā pētījumā tā dalībnieku vidējais vecums bija 75 gadi un 62% no tiem bija sievietes. Visiem tika veikts sākotnējais mērījums un pēc tam – pirmais atkārtotais mērījums pēc diviem gadiem, kurā 33% dalībnieku (izlases lielums (n) = 2309) bija bijusi vismaz viena anestēzija šo pēdējo divu gadu laikā, no kuriem 19% (n = 1333) – vispārējā anestēzija un 14% (n = 948) – lokālā. Vēlāk tika konstatēts, ka 632 (jeb 9%) dalībniekiem turpmāko astoņu novērošanas gadu laikā attīstījās demences un Alcheimera slimības simptomi. Pētnieki atklāja, ka šie pacienti ir saņēmuši vismaz vienu (biežāk – vispārējo) anestēziju.


Dr. Štārka (Sztark) secina: “Šie rezultāti norāda uz paaugstinātu demences risku vairākus gadus pēc vispārējās anestēzijas. Ir jāplāno ilgstoša šo pacientu novērošana, lai gadījumā, ja parādās pirmie demences simptomi, mums nekavējoties būtu iespēja ko darīt lietas labā.”


Avots: Materials provided by ESA (European Society of Anaesthesiology). Note: Content may be edited for style and length.

Pasargā sevi no demences pēc anastēzijas, izmantojot dinamisko neirofīdbeku. https://www.rigabrain.com/pieteikties

bottom of page