Zirnekļi neiesaista smadzenes, kad vij tīklus. Un zinātnieki apgūst, kā šo faktu izmantot
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Zirnekļi neiesaista smadzenes, kad vij tīklus. Un zinātnieki apgūst, kā šo faktu izmantot

Šoreiz mazliet par citu tēmu, bet arī saistībā ar smadzenēm!

Arahnofobi bieži min zirnekļu neprognozējamās kustības kā savu nekontrolējamo baiļu pamatu.

Taču pētījumā atklāts, ka katra zirnekļa kājiņa patiešām bauda zināmu neatkarību no smadzenēm, jo īpaši sarežģītajā zirnekļtīkla veidošanas uzdevumā.

Zirnekļa kājām ir savas “prāta spējas”, un tās veido tīklus bez zirnekļa smadzeņu uzraudzības. Šim atklājumam nākotnē varētu būt būtiska ietekme uz robotikas jomu, un jomas eksperti noteikti var smelties iedvesmu no šī decentralizētā intelekta piemēra, lai būvētu līdzīgi autonomas robota sastāvdaļas – “kājas” vai “rokas”.

Lai nonāktu pie secinājumiem, pētnieki novēroja dārza zirnekli Araneusu diadematus, kas daudziem ir pazīstams, jo bija galvenās varones lomā bērnu grāmatā “Šarlotes tīkls”.


Zirnekļu tīkli kalpo daudzām funkcijām. Tie nodrošina drošu mājvietu, bet veido arī teju neredzamu un ļoti dinamisku slazdu, kas izveidots, lai notvertu un pēc tam stingri noturētu visus kukaiņus, kas tajos nokļuvuši.


Lai veiktu šo funkciju, zirneklis veido spēcīgu strukturālu sastatni, kuras augšpusē ir iebūvēta “tveršanas spirāle”, kas ir mīksta un lipīga, zirneklis izmanto ārkārtīgi gudru mikroskopisku atlokāmu mehānismu, lai ievilktu tajā savu laupījumu.


Ņemot vērā zirnekļu tīklu neiedomājamo sarežģītību, jājautā, kā tik mazs dzīvnieciņš ar acīmredzami nelielām smadzenēm var izveidot un veidot šo progresīvo struktūru.


Modernās tehnoloģijas ir palīdzējušas mums vismaz sākt saprast, kā zirnekļi pārvalda šādu sarežģītu uzdevumu.


Filmējot un izsekojot zirnekļa astoņu kāju kustībām, pētnieki spējuši izsekot zirnekļtīkla veidošanas detaļām, atklājot, ka būvniecības process ir kā sava veida deja ap centrālo asi ar precīzu horeogrāfiju.


Šie noteikumi ir pārsteidzoši vienkārši. Katrs solis un manipulācija ar pavedienu ir fiksēta darbība, ar vienu no zirnekļa kājām mērot leņķi un attālumu, lai novietotu un pēc tam savienotu vienu diegu ar otru ar lipīgas masas pilienu – vienmēr ar nevainojamu precizitāti. Zinātnieki jau ieprogrammējuši virtuālo zirnekli Theseus, lai demonstrētu, kā tas darbojas.


Sarežģītās struktūras pamatā ir tūkstošiem mazu soļu un darbību virkne, un katra no tām balstās uz iepriekšējiem posmiem un darbībām. Kā saka – viss ģeniālais ir vienkāršs.


Taču pats pārsteidzošākais šajā atklājumā ir, ka zirneklis nekoordinē savu kāju darbības, kas ir ārkārtīgi precīzas un smalkas, izmantojot smadzenes. Un zinātniekiem nu priekšā ir divas dilemmas – izprast, kāpēc tā un kā šo unikālo atklājumu vislabāk izmantot robotikā.


Avots: Apraksts sagatavots, izmantojot Oksfordas Universitātes Zooloģijas profesora Fritca Voltraha (Fritz Vollrath ) pētījuma anotāciju, kas publicēta http://www.theconversation.com

bottom of page