Bezmiegs, tā veidi un izpausmes
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Bezmiegs, tā veidi un izpausmes



Viena bezmiega nakts vēl nav iemesls panikai. Parasti Jūs varat secināt, kas izraisījis bezmiegu. Taču problēmas sākas, ja neauglīgā aitu skaitīšana atkārtojas no dienas dienā, no nedēļas nedēļā. Pēc ilguma bezmiegu iedala:

  1. īslaicīgā bezmiegā;

  2. pārejas bezmiegā;

  3. hroniskā bezmiegā.

Īslaicīgs bezmiegs var ilgt līdz pat nedēļai. Iemesli ir dažādi, bet parasti tie ir pēkšņi (piemēram, satraucošs notikums, bailes pirms eksāmeniem, stress darbā utt.). Īslaicīgais bezmiegs ātri vien var pāraugt ilgtermiņa bezmiegā, tāpēc Jums jāiemācās tikt galā ar stresu. Ja bezmiegs ilgst gandrīz mēnesi, to sauc par pārejas bezmiegu. Ja Jums jau agrāk bijuši miega traucējumi, ļoti smags pārdzīvojums (nāves gadījums ģimenē, auto avārija, šķiršanās) bezmiegu var paildzināt.

Hronisks bezmiegs ir visbiežāk sastopamais, un pacients parasti pat nezina, kāpēc un kad viņš vai viņa ir pārstājis kārtīgi izgulēties. Pacients apzinās tikai to, ka vairs nevar aizmigt, un domā tikai par gulēšanu. Šāds bezmiega upuris nemitīgi ir miegains, bet, pienākot gulētiešanas laikam, viņš mētājas pa gultu un kļūst arvien trauksmaināks un nelaimīgāks. Kad šāds cilvēks neguļ mājās, miegs parasti ir dziļāks, jo viņš vai viņa, guļot viesnīcā, kaut kādā veidā spēj distancēties no bezmiega iemesliem.

Nāk miegs dienas vidū? Nemāniet sevi – kaut kas nav kārtībā!

Mēs visi reizēm esam miegaini. Ja esat nodevies izklaidēm, kāpis kalnos vai varbūt pārāk ilgi strādājis, nākamajā dienā Jūs varat justies miegains, mazliet laisks, var būt grūtības koncentrēties un strādāt. Bet tas pāriet, un nākamajā rītā Jūs atkal esat spirgts un atpūties.

Protams, ja vien Jūs piederat pie tiem laimīgajiem, kas guļ bez problēmām. Tomēr daudzi guļ slikti vai pārāk maz, tādēļ cieš no pastāvīgas miegainības. Miegainība hroniska miega trūkuma dēļ ir nopietna problēma, ar ko saskaras daudzi, pat bērni.

Pārpublicēts no DORMEO informatīvā izdales materiāla „Spēcinošs miegs aktīvai dienai jeb kā lieliski izgulēties”

Statistika: pēc 20 RigaBrain seansiem, uzlabojumus par 40% līdz 90% vai miega traucējumu radīto seku samazināšanos atzīmē 83,3 % klientu!

Atsauce: Statistika par RigaBrain seansiem – Charlen Zietsma Ph.D., Viktorijas universitāte Kanādā.

bottom of page