BIPOLĀRO TRAUCĒJUMU VEIDI
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

BIPOLĀRO TRAUCĒJUMU VEIDI

Bipolārajiem traucējumiem ir dažādi veidi, bet visi no tiem iekļauj depresijas un mānijas epizodes.



Bipolārie traucējumi ir saslimšana visas dzīves garumā. Ja tie netiek ārstēti depresijas un mānijas epizodes var atkārtoti parādīties. Pat saņemot atbilstošu ārstēšanu daudziem cilvēkiem ar bipolāriem traucējumiem turpinās to simptomi.


Bipolāro traucējumu veidi:


Bipolārie traucējumi I – iekļauj smagas garastāvokļu (depresija un mānija) maiņu epizodes.


Bipolārie traucējumi II – iekļauj vieglākas garastāvokļa maiņas, iekļaujot vieglākas hipomānijas epizodes, kas mijas ar smagām depresijas epizodēm.


Ciklotīmija- ietver vairākus īsus hipomānijas simptomu periodus, kas mijas ar vairākiem īsiem depresijas periodiem, kas nav stipri izteikti vai ilglaicīgi, lai epizodi nosauktu par hipomāniju vai depresiju. Ciklotīmija ir pastāvīgi nestabils garastāvoklis.


“Jauktās pazīmes” – šāds stāvoklis norāda uz vienlaicīgiem pretējiem garastāvokļu simptomiem mānijas, hipomānijas vai depresijas epizodē. To var raksturot kā augstu enerģijas līmeni, bezmiegu un skrejošas domas, tajā pašā laikā personai jūtoties bezcerīgai, izmisušai, viegli aizkaitināmai un pat ar suicidālām domām.


“Straujā riteņbraukšana” ir termins, kas raksturo vairāk kā četras dažādu garastāvokļu epizodes 12 mēnešu laikā. Epizodei jāilgst vismaz vairākas dienas, lai to varētu uzskatīt par konkrētu epizodi, kas ir atšķirīga no iepriekšējās. Daži cilvēki piedzīvo garastāvokļa polaritātes maiņas no ļoti augstas līdz zemai vai vice-versa jeb otrādi vienas nedēļas ietvaros, vai pat vienas dienas laikā, kas nozīmē to, ka simptomu profils nav pilnīgs un to nosaka atsevišķas, atšķirīgas epizodes, piemēram personai var nebūt samazināta vajadzība gulēt. Reizēm to sauc arī par “ultra ātru jeb īpaši strauju riteņbraukšanu”, par ko psihiatrijā diskutēts, apspriežot vai šis fenomena nosaukums ir derīgs un reāls, vai arī tā ir vispārīga bipolāro traucējumu pazīme.


Straujās riteņbraukšanas paterns var parādīties jebkurā slimības mirklī, lai gan daži pētnieki norāda uz to, ka tas biežāk var būt sastopams vēlākos bipolāro traucējumu posmos dzīves laikā. Šis fenomens ir izplatītāks sievietēm kā vīriešiem. Straujās riteņbraukšanas bipolārie traucējumi paaugstina smagas depresijas un pašnāvības mēģinājumu risku. Reizēm antidepresantu lietošana tiek saistīta ar ieilgušām straujās riteņbraukšanas epizodēm, lai gan šī teorija vēl ir apspriežama un vēl tiek pētīta.


Avots: WebMD Medical ReferenceReviewed by Joseph Goldberg, MD on April 6, 2019


RigaBrain seansi ir fiziskās labsajūtas senss, kas palīdz renormalizēt smadzeņu darbību un atjauno smadzeņu darbības pašorganizēšanos.

bottom of page