Fokusēta ultraskaņa varētu būt atslēga Alcheimera ārstēšanai
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Fokusēta ultraskaņa varētu būt atslēga Alcheimera ārstēšanai


Fokusēta ultraskaņa ir efektīvs veids, kā sasniegt un atbrīvot bloķētos reģionus smadzenēs – šīs atklāsmes dēļ, iespējams, jau drīzumā varēsim izmantot jaunas ārstēšanas pieejas Alcheimera slimības gadījumos, apliecināts Ziemeļamerikas Radioloģiskās biedrības pētījumos.



Alcheimera slimība ir visbiežāk sastopamais demences cēlonis. Tā saucamā asins barjera ir asinsvadu un audu tīkls, kas neļauj smadzenēs iekļūt toksiskām vielām. Šī barjera ir īsts izaicinājums zinātniekiem, kas pēta Alcheimera ārstēšanu, jo tā bloķē arī medikamentus, kas potenciāli varētu mazināt Atcheimera simptomus.

Pētījumos ar dzīvniekiem ir parādīts, ka zemas intensitātes fokusētas ultraskaņas (ZIFU) impulsi var atgriezeniski atvērt šo barjeru un ļaut veikt mērķtiecīgu medikamentu un cilmes šūnu ievadi.


Ir veikts arī eksperimentāls pētījums ar trim Alcheimera pacientēm. Pētnieki pievadīja ZIFU noteiktām vietām smadzenēs trim sievietēm, kuru vecums bija 61, 72 un 73 gadi, un kurām bija noteikta agrīnas fāzes Alcheimera slimība ar amiloīdu plankumiem - patoloģiskiem olbaltumvielu aizmetņiem smadzenēs, kas saistīti ar šīs slimības attīstību. Pacientes ar divu nedēļu intervālu saņēma trīs secīgas terapijas. Mediķu komanda uzraudzīja pacientes, lai novērstu potenciālu asiņošanu, infekciju un tūsku vai šķidruma uzkrāšanos smadzenēs.


Pēc ārstēšanas magnētiskajā rezonansē tika apstiprināts, ka hematoencefāliskā barjera atvērās tūlīt pēc ZIFU izmantošanas. Barjeras slēgšanās visām trim sievietēm tika novērota ne ilgākā periodā kā 24 stundu laikā.


 “Rezultāti ir daudzsološi,” teic pētījuma līdzautors Rašs Mehts (Rashi Mehta), asociētais profesors un zinātnieks Rietumvirdžīnijas Klīniskajā un Zinātniskajā institūtā. “Šī metode pacientiem tika veiksmīgi reproducēta, neizraisot nekādas nevēlamas sekas.”


“Mēs labprāt ar šo metodi ārstētu vairāk pacientu un pētītu ilgtermiņa sekas, lai redzētu, vai ir uzlabojumi atmiņas atsaukšanas procesos un mazinās citi simptomi, kas saistīti ar Alcheimera slimību,” sacīja Dr. Mehta. “Tā kā metodes drošība vēl līdz galam nav izpētīta, mūsu primārais mērķis ir pārliecināties, ka tā nekādā veidā neapdraud cilvēkus.”



RigaBrain seansi ir fiziskās labsajūtas senss, kas palīdz renormalizēt smadzeņu darbību un atjauno smadzeņu darbības pašorganizēšanos.

bottom of page