Kāpēc cilvēki viens otru pazemo?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kāpēc cilvēki viens otru pazemo?

Kāpēc cilvēki viens otru pazemo?

No smadzeņu darbības skatījuma.


Pazemojums starp cilvēkiem var šķist pārsteidzošs, taču, pētot smadzeņu darbību, mēs varam sākt saprast šādas izturēšanās cēloņus.


Konkurence. Mūsu senčiem bija būtiski noteikt savu hierarhisko stāvokli grupā. Pazemošana varētu būt veids, kā paaugstināt savu sociālo statusu, pazeminot citu statusu.


Aizsardzības mehānismi. Pazemojot citus, cilvēki var justies drošāk un spēcīgāk. Šis uzvedības veids var būt saistīts ar mūsu smadzeņu amigdalas darbību, kura ir atbildīga par mūsu izdzīvošanas instinktiem.


Endorfīnu ražošana. Smadzeņu izpētē atklāts, ka dažas izturēšanās formas, piemēram, pazemošana, var veicināt endorfīnu ražošanu, kas rada pārākuma sajūtu.


Mācīšanās procesi. Dažreiz pazemojums tiek izmantots kā mācīšanās instruments. No smadzeņu skatupunkta tas var aktivizēt bazālos ganglijus, kas ir saistīti ar mācīšanās procesiem un atalgojumu.


Emocionālo brūču aizsardzība. Pazemošana var būt arī veids, kā cilvēki aizsargājas no savām emocionālajām brūcēm. Smadzeņu prefrontālajā korteksā notiek paša izpratnes un refleksijas procesi, un, ja šīs daļas darbojas nepilnīgi, cilvēki var izvēlēties pazemot citus kā aizsardzības stratēģiju.


Lai arī smadzeņu darbība var mums piedāvāt dažus skaidrojumus par to, kāpēc cilvēki izvēlas pazemot citus, ir svarīgi atzīt, ka mēs neesam pilnīgi pakļauti savām bioloģiskajām tendencēm. Mēs vienmēr varam izvēlēties veidus, kā pārvarēt šos instinktus un izturēties pret citiem ar cieņu un sapratni.




Kā sevi pasargāt no citu vēlmes mūs pazemot?


Lai pasargātos no citu vēlmes mūs pazemot, ir vairāki praktiski pasākumi un iekšējās attieksmes, kuras var attīstīt:


Pašcieņa: Veido stipru pašcieņu un pašapziņu. Ja tu zini savas vērtības, citu negatīvās piezīmes vai uzbrukumi neiespaidos tevi tik spēcīgi.


Nosakiet robežas: Ja kāds mēģina tevi pazemot, izsaki savu viedokli skaidri un noteikti, norādot uz nepieņemamu uzvedību.


Elpošanas vingrinājumi: Kad jūti, ka kļūsti aizkaitināts vai aizvainots, koncentrējies uz elpošanu. Dziļa elpošana palīdz nomierināt un saglabāt emocionālo kontroli.


Izvairies no toksiskiem cilvēkiem: Ja kāds regulāri tevi pazemo, izvērtē savas attiecības ar šo personu un, ja iespējams, izvairies no viņa.


Attīsti emocionālo inteliģenci: Izpratne par savām jutām un spēja saprast citu jutas palīdzēs tev reaģēt mierīgi un apdomīgi, nevis impulsīvi.


Meklē atbalstu: Dalies savās sajūtās ar tuviem cilvēkiem, kuri tevi sapratīs un atbalstīs.


Pārpratumi: Dažreiz mēs varētu kļūdaini uzlūkot kādas piezīmes kā pazemojošas, kad patiesībā tās varētu būt bez ļauna nodoma. Pirms reaģēt, centies saprast situāciju no citu perspektīvas.


Pārpratumi un attīstība: Tā vietā, lai uzbruktu atpakaļ, centies redzēt situāciju kā iespēju mācīties un augt. Analizē vai varbūt citam ir taisnība, iespējams kādi aspekti ir patiesi, un ja jā, pieņem kritiku kā veidu, kā uzlaboties.


Aizsardzības tehnikas: Ja tu nonāc situācijās, kur regulāri tiec pazemots, apsver meklēt terapeita palīdzību, lai attīstītu prasmes un stratēģijas, kā tikt galā ar šādām situācijām.


Atceries, ka citu uzvedība pret tevi vairāk atspoguļo viņu pašu iekšējo stāvokli nekā tavu personību vai vērtību. Būt stipram un pašpārliecinātam ir labākais veids, kā pasargāt sevi no citu negatīvās uzvedības.



Kā mazināt sevī velmi pazemot citus?


Vēlme pazemot citus var izrietēt no dažādiem iemesliem, piemēram, zemās pašcieņas, bailēm, aizsardzības vajadzības vai pat mācīties no iepriekšējām pieredzēm. Lai mazinātu šo vēlmi, var uzsākt dažādus pasākumus:


Pašrefleksija: Jautā sev, kāpēc tu vēlies pazemot citus. Vai tas ir, lai justos labāk par sevi? Vai tā ir reakcija uz kādu notikumu vai situāciju?


Pieņemšana: Atzīsti, ka tev ir šī problēma. Tikai tad, kad tu to pieņemsi, varēsi sākt darbu pie tās risināšanas.


Praktizē empatiju: Centies iedziļināties otru cilvēku sajūtās un redzēt pasauli no viņu skatupunkta. Jautā sev, kā tu justos, ja tevi pazemotu.


Sadarbojies ar terapeitu: Ja šī vēlme ir dziļi iesakņojusies vai saistīta ar kādiem traumātiskiem notikumiem, terapeita palīdzība var palīdzēt šādos gadījumos.


Pārtrauc negatīvo domu ķēdi: Kad jūti, ka vēlies kādu pazemot, apstājies un novērs uzmanību, piemēram, dziļi ieelpojot vai domājot par kaut ko citu.


Paaugstini savu pašcieņu: Bieži cilvēki pazemo citus, lai justos labāk paši. Strādā pie sava pašnovērtējuma un pašcieņas veicināšanas bez vajadzības pazemot citus.


Praktizē pozitīvu komunikāciju: Izvairies no negatīviem vārdiem vai piezīmēm. Uzzini, kā paust savu viedokli tā, lai neaizvainotu citus.


Lūdz piedošanu: Ja tu esi kādu pazemojis, atzīsti to un lūdz piedošanu. Tas palīdzēs labot attiecības un dos tev iespēju uzlabot savu uzvedību nākotnē.


Izglītojies: Lasiet par emociju un uzvedības regulēšanu, lai labāk saprastu sevi un savas vajadzības.


Visbeidzot, atceries, ka cilvēciskums un sapratne par citiem ir svarīgākas vērtības nekā īslaicīga pārākuma sajūta. Cenšanās izturēties pret citiem ar cieņu un sapratni ne tikai uzlabos tavas attiecības ar citiem, bet arī paša sajūtu par sevi.



RigaBrain® seansi var palīdzēt cilvēkiem aizstāvēties no citu cilvēku pazemošanas vai vēlmes pazemot citus?



RigaBrain® ir uzņēmums Latvijā, kas piedāvā smadzeņu treniņu programmu, izmantojot dinamiskā neirofīdbeka metodi. Uzzini vairāk šeit! Kā neirofīdbek un līdzīgas pieejas varētu palīdzēt:


Uzlabot pašapziņu: Neirofīdbeka seansu laikā cilvēki var mācīties kontrolēt savu smadzeņu darbību, kas var uzlabot pašapziņu un pašvērtējumu. Augstāka pašcieņa var mazināt vēlmi pazemot citus, lai justos labāk par sevi.


Emocionālā līdzsvara uzlabošana: Neirofīdbeka seansi var palīdzēt cilvēkiem saprast un kontrolēt savas emocijas, tādējādi mazinot impulsīvu reakciju, piemēram, citu pazemošanu.


Stresa un trauksmes mazināšana: Dažas pazemošanas formas var būt saistītas ar paaugstinātu stresu vai trauksmi. Smadzeņu treniņi var palīdzēt mazināt šīs sajūtas.


Paškontroles palielināšana: Neirofīdbeka seansi var palīdzēt cilvēkiem attīstīt labāku paškontroli, kas var novērst pazemošanu kā veidu, kā reaģēt uz konfliktsituācijām.


Izpratne par paša smadzeņu darbību: Uzzinot vairāk par savām smadzenēm un to, kā tās darbojas, cilvēki var kļūt apzinātāki par savu uzvedību un tās iemesliem.


Lai precīzāk uzzinātu, kā RigaBrain® var palīdzēt konkrētajā jomā, ieteicams konsultēties tieši ar RigaBrain® speciālistiem vai pētīt viņu sniegto informāciju.

bottom of page