Kas ir jādzer, lai uzlabotu atmiņu?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kas ir jādzer, lai uzlabotu atmiņu?

Daži pētījumi vērš uzmanību uz to, ka zaļā tēja uzlabo kognitīvās spējas, pateicoties katehīnu (dabīga antibakteriāla viela, ko iegūst no tējas lapām) iedarbībai. Šo katehīnu darbību veicina kofeīns, un nav zināms, ka tikai katehīni vieni paši var veicināt atmiņas uzlabojumus.


12 nedēļu kontrolētā pētījumā Japānā katru rītu pieaugušie ar, pēc viņu domām, kognitīvo funkciju nepietiekamību dzēra trīs zaļās tējas bezkofeīna kapsulas (kopumā 336,4mg) vai trīs placebo kapsulas. Primārie kognitīvo funkciju rezultāti tika mērīti, izmantojot validētus testus.


Rezultāti vēsta, ka zaļās tējas katehīniem nav nozīmīga ietekme uz verbālo atmiņu, vizuālo atmiņu un apstrādi, sejas vaibstu atpazīšanu, motoro funkciju uzdevumiem un asins biomarķieriem (piemēram, amyloid-β proteīniem un smadzeņu atvasinātajam neirotrofiskajam faktoram). Tajā pašā laikā divos atmiņas testos tomēr bija novērojams uzlabojums darba atmiņas funkcijām un reakcijai laikā.


RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji stāsta, ka pēc seansa vērojama darba atmiņas uzlabošanās.


Avots: Baba Y, Inagaki S, Nakagawa S, Kaneko T, Kobayashi M, Takihara T. Effect of Daily Intake of Green Tea Catechins on Cognitive Function in Middle-Aged and Older Subjects: A Randomized, Placebo-Controlled Study. Molecules. 2020 Sep 17;25(18):4265. doi: 10.3390/molecules25184265. PMID: 32957612; PMCID: PMC7570631.

bottom of page