Kas ir nepieciešams smadzeņu attīstībai?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kas ir nepieciešams smadzeņu attīstībai?


B grupas vitamīni ir nepieciešami neirotransmitteru (vielas, kuras pārnes informāciju nervu sistēmā) sintēzei un funkcionēšanai, kā arī piedalās nervu sistēmas attīstībā un mielīna – nervu aizsargājoša apvalka – veidošanā.


Kā organisms var iegūt B vitamīnu? B1 – no maizes, gaļas, dārzeņiem; B6 – tāpat, kā arī piena produktos; B12 – olās, zivīs, gaļā un piena produktos; folskābe – visvairāk zaļumos, piem., spinātos, arī kopā ar citiem B grupas vitamīniem. Mūsdienās dažādi pārtikas produkti speciāli tiek bagātināti ar vitamīniem, lai cilvēks tos saņemtu pietiekošā daudzumā.


No ogļhidrātiem svarīgākā loma ir glikozei, kura nodrošina galvas smadzenēm enerģijas resursus.


Ļoti liela loma ir tieši taukvielām jo tās veido 60% no galvas smadzeņu audiem. Tauki ir tikpat nozīmīgi nervu sistēmas uzbūvē, kā kalcijs kaulaudiem. Pateicoties taukiem, nervu šūnas var augt, veidot jaunas saistības ar citiem neironiem, paralēli veidojas arī mielīna apvalki.


Taukus iedala piesātinātās un nepiesātinātās taukskābēs. No polinepiesātinātām taukskābēm visnozīmīgākās nervaudiem ir ALA (alfalinolenskābe), EPA, DHA (dokozaheksaēnskābe), Omega-3 un Omega-6 taukskābes. Ne velti DHA taukskābe ir atrodāma mātes pienā, jo tā ir nepieciešama jaundzimušā nervu sistēmas attīstībai! Vēlāk cilvēks to saņem ar uzturu. Nepieciešamas taukskābes lielā daudzumā ir atrodamas treknajās jūras zivīs.

Atceries, ka vari trenēt smadzenes ar RigaBrain seansiem.

bottom of page