Laikapstākļi un to ietekme uz mentālo veselību
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Laikapstākļi un to ietekme uz mentālo veselību

Laikapstākļi var ietekmēt mūsu garastāvokli un mentālo veselību, bet ar pareizu sagatavošanos un uzmanību mēs varam samazināt to negatīvo ietekmi. Šajā rakstā uzziniet vairāk par to, kā laikapstākļi var ietekmēt mūsu garastāvokli un kā to var mazināt.


laikapstaākļi un mentālā veselība

Vai esat novērojuši, ka jūsu garastāvoklis var mainīties atkarībā no laikapstākļiem? Mēs visi pazīstam to sajūsmas un laimes sajūtu, kad spīd saule, bet vai zinājāt, ka ir vēl daudz pārsteidzošu veidu, kā laikapstākļi var ietekmēt jūsu garastāvokli? No lietus līdz sniegam, no karstuma līdz aukstumam - laikapstākļi var būtiski ietekmēt mūsu pašsajūtu un uzvedību.


Kā laikapstākļi ietekmē mūsu mentālo veselību?

Laikapstākļi var ietekmēt mūsu mentālo veselību dažādos veidos. Piemēram, zemā gaisa mitruma un tumšās dienas var izraisīt depresiju un noskaņojuma pasliktināšanos. Savukārt, saules gaismas trūkums var izraisīt sezonālo afektīvo traucējumu (SAD). Turklāt, ārkārtas situācijas, piemēram, dabas katastrofas, var izraisīt posttraumatiskā stresa sindromu (PTSD). Ir svarīgi saprast, kā laikapstākļi var ietekmēt mūsu mentālo veselību, lai varētu sagatavoties un mazināt to negatīvo ietekmi.


Kā uzlabot savu mentālo veselību neskatoties uz laikapstākļiem?

Lai uzlabotu savu mentālo veselību, neskatoties uz laikapstākļiem, ir daži soļi, ko varat veikt.

  1. Pirmkārt, ieteicams uzturēt aktīvu dzīvesveidu, kas ietver regulāru fizisko aktivitāti un veselīgu uzturu.

  2. Otrkārt, ir svarīgi uzturēt sociālo saziņu ar draugiem un ģimeni, lai izvairītos no izolācijas un vientulības sajūtas.

  3. Treškārt, varat izmantot dažādas tehnikas, piemēram, meditāciju un dziļu elpošanu, lai mazinātu stresu un uzlabotu garastāvokli.

  4. Visbeidzot, ir svarīgi meklēt profesionālu palīdzību, ja jūtaties pārāk slims vai nevarīgs, lai pārvarētu savas problēmas.


Ko zinātne saka par laikapstākļu ietekmi uz mentālo veselību?

Pētījumi liecina, ka ekstrēmi laikapstākļi, sezonālās izmaiņas un mitrums var negatīvi ietekmēt mentālo veselību, savukārt ikdienas vai iknedēļas laikapstākļiem var nebūt būtiskas ietekmes.

Mason, L., Sharma, B., Walters, J., & Ekenga, C. (2020). Mental Health and Weather Extremes in a Southeastern U.S. City: Exploring Group Differences by Race. International Journal of Environmental Research and Public Health. https://doi.org/10.3390/ijerph17103411.


Mitrums pastiprina negatīvo saistību starp karsto laiku un garīgo veselību.

Ding, N., Berry, H., & Bennett, C. (2016). The Importance of Humidity in the Relationship between Heat and Population Mental Health: Evidence from Australia. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164190.


Dažādi klimata pārmaiņu aspekti var ietekmēt mentālo veselību, tieši un sekundāri, izraisot nopietnas garīgās veselības problēmas, tostarp, iespējams, palielinātu pašnāvību risku.

Berry, H., Bowen, K., & Kjellstrom, T. (2010). Climate change and mental health: a causal pathways framework. International Journal of Public Health. https://doi.org/10.1007/s00038-009-0112-0.


Laikapstākļu parametru ietekmi uz garīgo veselību, visticamāk, ietekmēs citi sezonāli faktori, kā arī ar klimatu nesaistīti faktori, galvenokārt sociālie, kas varētu būt veicinājuši mentālās veselības pasliktināšanos.

Salib, E., & Sharp, N. (2002). Relative humidity and affective disorders. International Journal of Psychiatry in Clinical Practice. https://doi.org/10.1080/136515002760276072.


Kā neiroloģiski atgriezeniskās saites seansi (RigaBrain® seansi) var palīdzēt mazināt laikapstākļu negatīvo ietekmi uz mentālo veselību?

Neiroloģiski atgriezeniskās saites seansi (RigaBrain® seansi ) var palīdzēt mazināt laikapstākļu negatīvo ietekmi uz mentālo veselību, jo tie palīdz cilvēkiem mācīties kontrolēt savu reakciju uz stresu un uzlabot savu garastāvokliRigaBrain® seans var palīdzēt cilvēkiem mācīties, kā atpazīt un mainīt savas domas un emocijas, kas var palīdzēt mazināt simptomus, kas saistīti ar depresiju un trauksmi, kas var saasināties mainīgu laikapstākļu ietekmē.


Uzzini vairāk par RigaBrain® seansiem un to, kā tie Tev var palīdzēt! Darbojamies Latvijā jau kopš 2008. gada!

bottom of page