Pieņēmi nepareizu lēmumu? Iespējams, pie vainas trauksme
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Pieņēmi nepareizu lēmumu? Iespējams, pie vainas trauksme


Zinātnieki atkājuši mehānismu trauksmes saistībā ar nepareizu lēmumu pieņemšanu. Izrādās, satraukums ietekmē pieres daivas smadzeņu garozu, kurai ir ļoti nozīmīga loma procesā, kad pieņemam lēmumus.

Pitsburgas Universitātes pētnieku komanda teic, ka trauksme padara lēmumu pieņemšanu neelastīgu. Vērojot neironu aktivitāti pieres daivā, tika izdarīti 2 pieņēmumi: pirmkārt, sliktāki lēmumi tiek pieņemti tad, ja tos ietekmē divi konfliktējoši, pretrunīgi apstākļi. Otrkārt, tiek ietekmēti pieres daivas neironi. Pētījums publicēts The Journal of Neuroscience.


Cilvēkiem, kas no trauksmes cieš katru dienu un kuriem jāpieņem lēmumi, piemēram, esot nozīmīgos amatos, bieži gan ir “atstrādāti mehānismi”, kā to izdarīt labāk. Apzinoties savu vājo vietu, iespējams ar to strādāt. Visvairāk lēmumu pieņemšana “cieš” tad, ja trauksme pārsteidz negaidīti, ir pēkšņa, spontāna. Tā ļoti ietekmē neironu sazināšanās spēju.


Pētnieki pieņem, ka aiz šīs saistības slēpjas vēl kāds mehānisms, kas savukārt saistīts ar trauksmi kā psihisku traucējumu un tā saistību ar lēmumu pieņemšanu, jo pārsteidzošā kārtā šajā gadījumā cilvēki spēj adaptēties situācijai tad, ja svarīgi lēmumi jāpieņem bieži. Kādēļ tā notiek? Pagaidām uz šo jautājumu tiek meklēta atbilde.


Avots: University of Pittsburgh. “Just made a bad decision? Perhaps anxiety is to blame.” ScienceDaily. ScienceDaily, 15 March 2016.

Trauksme ir neoptimālas smadzeņu darbības radītājs. Tiec vaļā no neoptimālas smadzeņu darbības ar RigaBrain seansiem. Klīniski pierādīts un neinvazīvs! https://www.rigabrain.com/pieteikties

Informācija par tehnoloģijām: +37127771821

bottom of page