Kas ir somātiskā veģetatīvā distonija? Kā palīdzēt sev un citiem?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kas ir somātiskā veģetatīvā distonija? Kā palīdzēt sev un citiem?

Apgrūtinājumi un sarežģījumi, kas saistīti ar veģetatīvo distoniju, var būt sarežģīti un dažreiz pat grūti izprotami. Šī stāvokļa simptomi var ietvert sirdsdarbības traucējumus, elpas trūkumu, reiboni un vājumu. Ilgtermiņa riski, kas saistīti ar šo stāvokli, var atšķirties atkarībā no konkrētajiem simptomiem.


Kas ir somatiskā veģetatīvā disfunkcija?

Veģetatīvā distonija jeb somatiskā veģetatīvā disfunkcija (SVD) ir ķermeņa funkciju un sajūtu traucējumi, savukārt organisks un medicīnisks izskaidrojums šī traucējuma cēloņiem vēl nav pilnīgi un precīzi skaidri atrasts.

Somatisko simptomu traucējumi tiek diagnosticēti, ja persona pievērš lielu uzmanību uz fiziskiem simptomiem, piemēram, sāpēm, vājumu vai elpas trūkumu, līdz tādam līmenim, kas izraisa lielu diskomfortu un/vai darbības traucējumus. Personai var būt uzmācīgas domas, sajūtas un pat rīcība, saistībā ar fiziskajiem simptomiem.

Somatizācijas traucējumi liek indivīdam izjust intensīvu trauksmi par fiziskiem simptomiem līdz tādam līmenim, ka viņi nevar veikt ikdienas darbības. Veselības pārbaudes rezultāti un veselības aprūpes sniedzēja pārliecība nevar palīdzēt mazināt trauksmi.

Somatizācija notiek, kad cilvēka emocionālais stress pārvēršas fiziskos simptomos. Bieži vien cilvēks vispirms dodas pie ārsta, uzskatot, ka viņu simptomiem ir miesas cēlonis. Kad ārsts apstiprinās, ka persona somatizējas, viņš, iespējams, nosūtīs personu pie profesionāla terapeita.

Lai gan simptomu avots ir psiholoģisks, cilvēka sāpes ir patiesas. Efektīva ārstēšana parasti ir vērsta uz ciešanu mazināšanu, nevis "pierādīt, ka persona kļūdās". Somatizācijas ārstēšana var ietvert sadarbību starp fiziskās un garīgās veselības aprūpes sniedzējiem.

Ja rodas simptomi, kas traucē jūsu dzīves kvalitāti, ir svarīgi meklēt profesionālu palīdzību. Ir pieejami daudzi somatiskās veģetatīvās distonijas ārstēšanas veidi, un, jo ātrāk jūs meklējat palīdzību, jo lielāka iespēja, ka jums būs uzlabojumi.



Daži somatisko simptomu piemēri?

Somatisko simptomu traucējumu simptomi var būt: specifiskas sajūtas, piemēram, sāpes vai elpas trūkums, vai vispārīgāki simptomi, piemēram, nogurums vai vājums. Uzvedība, kas saistīta ar simptomiem, piemēram, pārmērīga uztraukšanās vai melošana par simptomiem. Pārmērīga zāļu lietošana simptomu mazināšanai.


Vai somatizācijas traucējumi ir garīga slimība?

Somatisko simptomu traucējumi (SSD, kas agrāk bija pazīstami kā "somatizācijas traucējumi" vai "somatoformi traucējumi") ir garīgās slimības veids, kas izraisa vienu vai vairākus ķermeņa simptomus, tostarp sāpes. Somatiskie simptomi tiek novēroti ārpus parastā sajūtas diapazona un var ievērojami apgrūtināt indivīdu. Tāpat kā visas garīgās slimības, SSD nav izvēle, tas ir traucējums.


Kāda personības iezīme ir cieši saistīta ar somatisko simptomu traucējumiem?

Neirotisms, tieksme piedzīvot negatīvas emocijas, palielina somatiskās saslimstības risku un ir saistīta ar somatiskiem simptomiem neatkarīgi no psiholoģiskā stresa.

Kas izraisa somatisko simptomu traucējumus?

Somatisko simptomu traucējumu riska faktori ir: Trauksme vai depresija. Jums ir veselības stāvoklis vai atveseļošanās no tā. Pastāv risks saslimt ar medicīnisku saslimšanu, piemēram, ja ģimenes anamnēzē ir kāda slimība. Piedzīvo saspringtus dzīves notikumus, traumas vai vardarbību.

Vai somatizācija pazūd?

Daudzi somatizācijas izraisītie simptomi izzūd paši. Ja šie simptomi ilgst vairāk nekā dažas nedēļas vai mēnešus, tiem var būt nepieciešama aktīvāka ārstēšana. Interesanti, ka dažiem bērniem ir trauksme, bet neizpaužas simptomi. Citiem simptomi var turpināties kādu laiku, bet viņi varēs labāk darboties ikdienas dzīvē.


Ilgtermiņa riski, kas saistīti ar somatisko simptomu traucējumiem, atšķiras atkarībā no konkrētajiem simptomiem, un tie var ietvert: veselības problēmas stāvokļa dēļ, piemēram, sirds problēmas vai nieru mazspēju. Depresija vai trauksme, kas var pasliktināt SSD simptomus. Attiecību problēmas stāvokļa dēļ. Zems pašvērtējums stāvokļa dēļ.


Kāda ir visefektīvākā somatizācijas traucējumu ārstēšana?

Stresa vadības un relaksācijas metožu, piemēram, progresīvas muskuļu relaksācijas, apguve var palīdzēt uzlabot simptomus. Kļūsti fiziski aktīvs. Pakāpeniska aktivitāšu programma var nomierinoši ietekmēt garastāvokli, uzlabot fiziskos simptomus un palīdzēt uzlabot fiziskās funkcijas.

Daudzi pētījumi ir atklājuši, ka kognitīvā uzvedības terapija (CBT) ir ļoti efektīva somatizācijas ārstēšanā. CBT koncentrējas uz to, lai palīdzētu cilvēkiem identificēt automātiskas negatīvas domas. Pēc tam māca cilvēkiem, kā tikt galā ar šīm domām, izmantojot mazāk sevis graujošu domāšanas modeli. Laika gaitā šīs prasmes var palīdzēt atrisināt emocionālo stresu un mazināt somatiskos simptomus. 2006. gada pētījumā novēroja, ka cilvēki, kuri veica CBT, ziņoja par ievērojami vieglākiem somatiskajiem simptomiem līdz pētījuma beigām (pētījums ilga 15 mēnešus). Viņi daudz vairāk uzrādīja uzlabojumus nekā dalībnieki, kuriem bija tikai medicīniskā aprūpe.

Daudzi cilvēki sākumā šaubās, vai viņu somatiskie simptomi ir psiholoģiski. Viņi var neticēt ārstiem, kuri saka, ka viņiem nav fiziska stāvokļa. Viņi var nepareizi interpretēt psiholoģisko skaidrojumu kā savu sāpju noraidīšanu.

Viņiem var būt nepieciešams dzirdēt vienu un to pašu diagnozi no vairākiem ārstiem, pirms viņi piekrīt apmeklēt terapeitu. Terapija var palīdzēt cilvēkam risināt pamatā esošās emocijas, kas veicina somatizāciju. Terapeits var ārstēt arī blakusslimības, piemēram, depresiju.

Pat tad, kad persona atrodas terapijā, viņiem joprojām var būt nepieciešama fiziska aprūpe. Piemēram, kāds, kuram ir grūtības runāt, var gūt labumu no runas patologa apmeklējuma, lai gan viņu runas problēmām nav fizisku iemeslu. Fizisko simptomu ārstēšana var palīdzēt atvieglot cilvēka ciešanas. Tas var arī pārliecināt personu, ka viņu aprūpes komanda nopietni uztver viņu problēmas.

Kad ir konstatēts, ka nav pamata par medicīnisku saslimšanu, spēcīgas terapeitiskās attiecības ar terapeitu ir ļoti svarīgs aspekts terapijas panākumiem. Cilvēki, kas piedzīvo somatizāciju, var justies pārņemti ar trauksmi saistībā ar saviem simptomiem. Viņi var arī uztraukties, ka viņu terapeits domā, ka viņi melo vai izliekās.

Terapija var piedāvāt drošu vietu, lai apspriestu šīs bailes. Šīs sarunas savukārt var likt pamatu dziļākai izpētei. Terapeits var palīdzēt personai risināt jūtas un atmiņas, kas izraisa somatizāciju.

Atkarībā no somatizācijas cēloņa var būt piemēroti arī citi terapijas veidi. Personai, kurai traumas dēļ attīstās somatiski simptomi, var būt nepieciešama uz traumām balstīta pieeja, piemēram, acu kustību desensibilizācijas un atkārtotas apstrādes (EMDR) terapija. Ja somatizāciju izraisa ģimenes vai attiecību stress, ģimenes vai pāru konsultācijas var palīdzēt. Ģimenes konsultācijas var būt īpaši svarīgas, ja tuviniekiem ir grūtības izprast somatisko simptomu patieso būtību.

Terapija nav vienreizējs pasākums. Personai ir svarīgi uzturēt regulāru kontaktu ar terapeitu pat pēc simptomu izzušanas. Tas ļauj terapeitam cieši uzraudzīt visas saistītās garastāvokļa vai uzvedības izmaiņas un sniegt pastāvīgu atbalstu.


Ir arī vairāki pētījumi, kuri apgalvo, ka arī neirofeedback var palīdzēt trauksmes mazināšanā, un tikt izmantota, kā papildus pieeja ātrāku rezultātu un noturīgāku rezultātu iegūšanai. (https://www.sciencedaily.com/search/?keyword=neurofeedback+and+anxiety#gsc.tab=0&gsc.q=neurofeedback%20and%20anxiety&gsc.page=1).


Piemēram, pētījumā, kurš publicēts žurnālā "Brain Sciences" 2022. gadā, autore Natasha Ahrweiler raksta, ka pētījuma rezultāti liecina, ka neirofeedback var izraisīt īslaicīgas neirobioloģiskas izmaiņas pašreferences un emocionālās regulēšanas procesos, kas ir saistīti ar samazinātu simptomu smagumu depresīviem jauniešiem.


Kā arī vienā pētījumā, kur tika pētīta korelācijas starp neiroloģiskām komplikācijām pēc COVID-19 pārslimošanas, iepazīstināja ar neirofeedback efektivitāti, lai mazinātu trauksmi un depresiju pēc COVID-19 (Publicēts PLoS ONE | M. Orendāčova | 2022. gads)

Iepazīsties arī ar šīm atsauksmēm pēc neirofeedback https://www.rigabrain.com/iq/tags/rigabrain-un-trauksme


Ko mēs paši varam darīt, lai mazinātu somatiskos simptomus?

Lai gan somatisko simptomu traucējumi gūst labumu no profesionālas ārstēšanas, varat veikt dažus dzīvesveida un pašaprūpes pasākumus, tostarp šādus:

  • - Uzturiet ciešu kontaktu ar saviem medicīniskās aprūpes sniedzējiem. Strādājiet kopā ar viņiem, lai izveidotu regulāru konsultāciju grafiku un nodibinātu draudzīgas attiecības, lai jūs varētu apspriest iespējamos jautājumus un izveidot uzticamāku saikni. Veiciet ārstu ieteiktos novērtējumus un apmeklējiet ārstu noteitkots norīkojumus pie citiem speciālistiem!

  • - Izmantojiet stresa vadības un relaksācijas metodes, var uzlabot ar stresu saistītos simptomus. Izmantojot tādas prakses kā progresīva muskuļu relaksācija, šo stratēģiju apguve var palīdzēt mazināt satraucošās sajūtas.

  • - Esi fiziski aktīvs. Personalizēts režīms var atvieglot garastāvokli un atvieglot fiziskos simptomus; tas var arī atvieglot jūsu atgriešanos pie optimālas fiziskās funkcijas.

  • - Iesaistīties aktivitātēs. Aktīvi iesaistieties savā profesijā un attiecībās. Nevilcinieties piedalīties, kad pamanāt, ka simptomi ir mazinājušies; tas joprojām var būt izdevīgi!

  • - Izvairieties no alkohola un izklaidējošām narkotikām, jo ​​tās var sarežģīt problēmas, kas saistītas ar medicīniskās palīdzības saņemšanu. Ja jums nepieciešama palīdzība, lai atturētos no vielām, konsultējieties ar savu ārstu, lai saņemtu padomu, kā atbrīvoties no ieraduma.

  • - Labi izgulies. Iesaka pieaugušajiem vecumā no 18 līdz 64 gadiem gulēt vismaz 7 stundas katru nakti. Apsveriet iespēju ieviest miega grafiku, kas vairāk līdzinās dabiskajai uzvedībai dienas laikā: pamodieties un dodieties gulēt katru dienu vienā un tajā pašā laikā, izvairieties no ekrāniem vakara stundās un izvairieties no kofeīna pēc pulksten 15:00.

  • - Ēdiet sabalansētu uzturu, kas bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Pārtikas produktu lietošana ar augstu magnija, kalcija un D vitamīna saturu var palīdzēt uzlabot garastāvokli un mazināt stresa simptomus.

  • - Apmeklē neurofeedback seansus. https://www.RigaBrain.com/starts

Kā atbalstīt un palīdzēt cilvēku ar somatizāciju?

Sastopoties ar somatiskiem simptomiem tuvam ģimenes loceklim, var šķist lietderīgi tos noraidīt kā iedomātus. Tomēr šī pieeja, visticamāk, saasinās viņu diskomfortu, paziņojot, ka viņi ir kaut kādā veidā nepareizi vai nepilnvērtīgi. Pat ja simptomiem ir psiholoģiska izcelsme; viņu sāpes paliek akūtas un patiesas neatkarīgi no cēloņa.

Mudinot cilvēku runāt par savām emocijām, noderīga pieeja ir radīt emocionāli drošu atmosfēru, kurā tuvinieks ar savām jūtām jūtas ērti, it īpaši, paužot negatīvas emocijas. Nemēģiniet apstrīdēt vai pārmest viņu jūtas - pat ja jūs tām nepiekrītat; šīs emocijas ir klātesošas neatkarīgi no tā, vai jūs to pieļaujat vai nē. Tā vietā nodrošiniet empātisku uzklausīšanu, un atbalstu, lai tiktu galā ar šīm jūtām, un šim piedāvājumam ir jābūt bez spriedumiem vai strīdiem.

Mīļotā cilvēka mudināšana meklēt terapiju var būt izdevīga nevis somatizācijai kā tādai, bet gan emocijām, kas to izraisa. Daži cilvēki ir nobažījušies par ārstēšanu; citiem process varētu šķist milzīgs — pat biedējošs! Jūs varētu piedāvāt praktisku palīdzību terapeita atrašanā vai pavadīt viņu pirmās vizītes laikā, lai mazinātu iespējamās bažas.

Galu galā jūsu mīļotais cilvēks ir pelnījis, lai viņu uzklausa un atbalstītu.

Jaunākie pētījumi par somātiskā veģetatīvā distonija

Piedāvājam jaunu klasifikāciju “funkcionāli somatiski traucējumi”, kas nav ne tikai somatiski, un nav arī tīri mentāli, bet ieņem neitrālu telpu starp šiem diviem vēsturiskajiem poliem. Published in BMC Medicine | C. Burton | 2020

Šis pētījums atklāja, ka somatizācija bērniem ir saistīta ar paaugstinātām emocionālām, vienaudžu un akadēmiskām problēmām un psihopatoloģijas rādītājiem, kā arī zemu pašcieņu un prosociālu uzvedību. Published in Cumhuriyet Medical Journal | Ayla Uzun Çiçek | 2022

Somatisko simptomu traucējumi, kas saistīti ar smadzeņu funkcionālo savienojumu izmaiņām. Sun Mi Kim, Ji Sun Hong, Kyoung Joon Min, Doug Hyun Han. Brain Functional Connectivity in Patients With Somatic Symptom Disorder. Psychosomatic Medicine, 2019; 81 (3)

bottom of page