Serotonīns - kas par to jāzina
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Serotonīns - kas par to jāzina

Serotonīns ir ķīmiska viela, kas producējas nervu šūnās un sūta signālus. Serotonīns galvenokārt ir sastopams gremošanas sistēmā, kā arī asins trombocītos un centrālajā nervu sistēmā. Tas galvenokārt sastāv no neaizvietojamās aminoskābes - triptofāna.


Šo aminoskābi var uzņemt tikai ar uzturu un to satur tādi produkti kā rieskti, siers, gaļa u.c. Triptofāna deficīts var samazināt serotonīna līmeni, izraisot garastāvokļa traucējumus, piemēram, trauksmi vai depresiju. Serotonīns ietekmē visu organismu, sākot ar emocijām līdz motorajām funkcijām. Tas tiek uzskatīts par dabisku garastāvokļa līdzsvarotāju, saistīts arī ar miega ritmu un uzlabo vielmaiņu. Tas arī palīdz mazināt depresiju, trauksmi, dziedē brūces, var veicināt sliktu dūšu, saglabā kaulu veselību.


Zarnu motorika: serotonīns galvenokārt atrodams kuņģī un zarnās, tas palīdz kontrolēt zarnu peristaltiku un darbību.


Garastāvoklis: serotonīns smadzenēs regulē trauksmi, prieku un noskaņojumu kopumā. Zems tā līmenis var būt saistīts ar depresiju, turklāt, paaugstinot serotonīna līmeni ar medikamentiem, mazina uzbudinājumu.


Nelabums: apēdot pārtiku, kas izraisa kairinājumu vai toksisku reakciju, zarnās tiek saražots vairāk serotonīna, lai izvadītu kaitīgās vielas no organisma. Tās līmenim asinīs paaugstinoties, tiek stimulēta smadzeņu daļa, kas izraisa nelabu dūšu.


Miegs: šī ķīmiskā viela ir atbildīga par to smadzeņu daļu stimulēšanu, kas kontrolē miegu un nomodu. Šie stāvokļi atkarīgi no tā, kurš smadzeņu reģions tiek stimulēts un pie kura serotonīna receptora tas saistās.


Asins recēšana: brūces rašanās vietā trombocīti izdala serotonīnu, kā rezultātā sīkās artērijas sašaurinās, atvieglojot trombu veidošanos.


Kaulu veselība: ievērojami augsts serotonīna līmenis kaulos var radīt osteoporozi, kas samazina kaulu masas blīvumu.


Seksuālā funkcija: zems serotonīna līmenis ir saistīts ar paaugstinātu libido, savukārt, paaugstinot serotonīna līmeni ar medikamentiem, libido var samazināties.


Serotonīns un psihiskā veselība

Serotonīns palīdz regulēt garastāvokli. Kad serotonīna līmenis ir normas robežās, cilvēks spēj justies laimīgāks, mierīgāks, spēj labāk koncentrēties, ir mazāk trauksmains un emocionāli stabilāks. Cilvēkiem, kas cieš no depresijas, visbiežāk ir zems serotonīna līmenis. Serotonīna deficīts ir saistīts arī ar nemieru un bezmiegu.

Piemēram, 2016. gada pētījumā (Neuropsychopharmacology, 2016 Nov; 41(12):2941-2950) tika pētīta peļu uzvedība, kurām trūka serotonīna autoreceptoru, kas kavē serotonīna sekrēciju. Bez šiem autoreceptoriem peļu smadzenēs bija augstāks serotonīna līmenis, līdz ar to atklājās, ka šīm pelēm bija mazāka ar satraukumu un depresiju saistīta uzvedība.


Serotonīna līmenis mormas robežās

Parasti pietiekams serotonīna līmeņa diapazons asinīs ir 101–283 nanogrami uz mililitru (ng/ml). Rādītājs var nedaudz atšķirties atkarībā no mērījumiem, tāpēc ir jākonsultējas ar ārstu.


Kā tikt galā ar serotonīna deficītu

Serotonīna līmeni var palielināt, lietojot medikamentus, kā arī uzņemot dabiskā veidā.

Zems serotonīna līmenis var radīt depresiju, trauksmi, miega tarucējumus. Ārsts var izrakstīt selektīvos serotonīna atpakaļsaistīšanās inhibitorus (SSAI), šie ir visbiežāk izrakstītie antidepresanti. Tie palielina serotonīna līmeni smadzenēs, bloķējot tā reabsorbciju jeb atpakaļuzsūkšanos asinsritē, tādējādi paliekot aktīvam. Lietojot šos antidepresantus, nevajadzētu vienlaicīgi lietot citus medikamentus, neizrunājot to ar ārstu. Medikamenti, kas paaugstina serotonīna līmeni un veicina tā uzkrāšanos organismā, var radīt serotonīna sindroma attīstības risku, kas ietver psihiskā stāvokļa pārmaiņas, izraisot serotonīna sindromu. Tas var parādītites pēc jaunu zāļu lietošanas uzsākšanas vai palielinot medikamenta devu. Simptomi ietver drebuļus, šķidru vēdera izeju, galvassāpes, apjukumu, trauksmi, zosādu, smagos gadījumos pat drudzi, muskuļu stīvumu, krampjus, paātrinātu sirds darbību un spiedienu. Parasti šie simptomi dienas laikā izzūd, ja tiek lietoti medikamenti, kas bloķē serotonīnu, vai arī aizvietojot esošās zāles. Serotonīna sindroms neārstēts var būt dzīvībai bīstams.


Dabiski serotonīna veicinātāji

Saskaņā ar zinātnisko rakstu Journal of Psychiatry and Neuroscience (2007 Nov; 32(6): 394–399.) serotonīna līmeni var veicināt:


Spilgts apgaismojums - saulesgaisma vai gaismas terapija ir rekomendējama, lai ārstētu sezonālo depresiju.

Fiziskās aktivitātes - regulāra dalība fiziskās aktivitātēs pacilā garastāvokli.

Veselīgs uzturs - pārtikas produkti, kas palielina serotonīna līmeni, ir olas, siers, sarkanā un tītara gaļa, rieksti, lasis, tofu, ananass u.c.

Meditācija - palīdz atbrīvoties no stresa un veicina pozitīvu skatījumu uz dzīvi, kas būtiski var palielināt serotonīna līmeni.

Serotonīns ietekmē visu organismu, tas ir atbildīgs par daudzām svarīgām funkcijām. Ja serotonīna līdzsvars ir izjaukts, tas var ietekmēt psihisko, fizisko un emocionālo labsajūtu. Ir svarīgi pievērst uzmanību savam ķermenim un jebkuras sūdzības pārrunāt ar ārstu.


RigaBrain seansi ir fiziskās labsajūtas senss, kas palīdz renormalizēt smadzeņu darbību un atjauno smadzeņu darbības pašorganizēšanos.


bottom of page