Kurš miega ritms smadzenēm nodrošina labāku tās darbību, garastāvokli un labāku atmiņu?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Kurš miega ritms smadzenēm nodrošina labāku tās darbību, garastāvokli un labāku atmiņu?

Lai Tavas smadzenes un ķermenis būtu veseli, lai Tev nodrošinātu vislabāko smadzeņu sniegumu, lai Tev būtu stabilas emocijas un lai Tu vairāk atcerētos to, ko mācījies pirms miega, Tev ir nepieciešams pietiekama ilguma REM miegs.



Kas ir REM miegs? Miegs ar ātrām acu kustībām ir REM miegs. REM miegs ir viens no 4 miega posmiem (kopā ar nomodu, vieglu un dziļu miegu), ko jūsu ķermenis iziet katru nakti. REM stadija ir tad, kad guļat “mentāli atjaunojošā” miegā, un tas ir tad, kad smadzenes pārvērš īstermiņa atmiņas no dienas par ilgtermiņa atmiņām. Parasti REM miegs sākas pēc 90 minūšu ilga miega cikla vai aizmigšanas. Pirmais REM periods parasti ilgst 10 minūtes. Katrs no jūsu vēlākajiem REM posmiem kļūst garāks, un pēdējais var ilgt līdz pat stundai.

REM miega fāzē - īstermiņa atmiņu saglabā ilgtermiņa atmiņā. (Rasch B, Born J. About sleep's role in memory. Physiol Rev. (2013) ; Born J, Rasch B, Gais S. Sleep to remember. Neuroscientist. (2006))

Vai man ir pietiekami daudz REM miega? Veseliem pieaugušajiem 20–25% miega laika pavadīt REM stāvoklī ir labs mērķis. Ja guļat 7–8 stundas, apmēram 90 minūtēm no tām vajadzētu būt REM.

Kāpēc man ir maz REM miega? Miega traucējumi, kas tieši ietekmē REM miega kvalitāti, piemēram, obstruktīva miega apnoja, var izraisīt miega traucējumus, kas samazina REM miegā pavadīto laiku.

Ja jums ir bažas, ka Jums ir nepietiekams REM miega daudzums, šie ir daži iespējamie cēloņi (ārpus miega traucējumiem), no kuriem jums jācenšas izvairīties:

  • Stresa sajūta dienas laikā (RigaBrain seansi ļoti labi palīdz mazināt šo),

  • Vēlas maltītes vai ēšana tuvu miega laikam,

  • Ekrāna ierīču lietošana gultā un pirms miega,

  • Gulēšana jaunā vietā vai gultā,

  • Alkohola lietošana pirms gulētiešanas.

Ieteikumi, kas var palīdzēt uzlabot REM miega ilgumu Tālāk ir sniegts saraksts ar vairākiem ieteikumiem, kas daudziem ir palīdzējis uzlabot REM miega laiku:

  • Regulāra ūdens uzņemšana visas dienas garumā, bet ne tieši pirms gulētiešanas, lai naktī nav nepieciešama piespiedu došanās uz labierīcībām,

  • Masāžas terapija vai tvaika pirts,

  • Zilo gaismu bloķējošas brilles pirms gulētiešanas,

  • Lasīšana gultā (vecmodīgā veidā - papīra grāmatu) pirms aizmigšanas,

  • Miega maska ​​un/vai ausu aizbāžņi miega laikā,

  • Skaņas aparāts vai cits balts troksnis miega laikā.

Kādi uztura bagātinātāji palielina REM miegu? Ja lieto holīnu saturošus produktus, cilvēki biežāk mēdz ziņot par sapņiem un to intensitāti! Biežāki un spilgtāki sapņi ir saistīti ar REM miega ciklu. Tāpēc varētu mēģināt uzlabot REM miega kvalitāti, izmantojot holīna piedevas vai ēdot ar holīnu bagātu uzturu, piemēram, olas, zivis, lielpou gaļa u.c.


Ir novērots, ka RigaBrain klienti īpaši izceļ vienu darbību, kas viņiem vislabāk uzlabo REM miega kvalitāti - iet gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā katru dienu, arī brīvdienās. Jūsu ķermenis spēj darboties efektīvāk, ievērojot regulāru grafiku, un tas attiecas arī uz jūsu miega grafiku.


Arī RigaBrain® smadzeņu treniņu centra klienti stāsta, ka pēc seansa apmeklējuma uzlabojas miega kvalitāte.

bottom of page