Pārāk smagas paģiras, lai spētu koncentrēties?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Pārāk smagas paģiras, lai spētu koncentrēties?

Ja esat alus cienītājs, ir viena lieta, no kuras jums vajadzētu izvairīties, kamēr cenšaties saglabāt prātu – alkohola lietošana. Lai gan tehniski tas nav dzeršana līdz bezsamaņai, paģiras joprojām ir bieži sastopamas sekas. Mēs visi zinām, ka alkohola lietošana nomāc sajūtas un liek justies nomāktam, bet kāpēc? Alkohols ir efektīvs pretsāpju līdzeklis (dažiem), un tā iedarbība uz organismu arī ir pavisam citāda nekā citu narkotiku iedarbība.


Zināms, ka paģiras ietekmē ne tikai kognitīvās spējas, bet tām ir arī citi negatīvie efekti. Pētījumā kvantitatīvi apkopota informācija par šo traucējumu.



Pētījumā piedalījās 25 veseli pētījuma dalībnieki un viņi tika pārbaudīti divas reizes: no rīta pēc pilnvērtīgas nakts bez alkohola lietošanas un otro reizi pēc nakts, kurā tika lietots alkohols, dodoties atpūsties. Abas reizes dalībnieki devās uz laboratoriju, lai atbildētu uz vairākiem jautājumiem, izmantojot programmu, kas veidota, lai pārbaudītu spēju veikt vairākus uzdevumus vienlaikus jeb saucamais “multitaskings”.


Pētījuma rezultāti apliecināja, ka paģiras tika saistītas ar zemāku spēju veikt vairākus uzdevumus vienlaikus, bet ne ar spēju veikt katru uzdevumu atsevišķi. Kad dalībnieki izjuta paģiras, tika ziņots par sliktākiem sasniegumiem un lielāku garīgo piepūli, kā arī augstāku neapmierinātību. Vizuāli analogā noskaņojuma skala atklāja arī to, ka paģiru laikā ir vērojama lielāka trauksme, lielāks mentālais nogurums, kas rezultējas ar zemāku apmierinātības sajūtu un samazinātu modrību.


RigaBrain seansu apmeklētājiem, mēs nerekomendējam lietot alkoholu, uzzini vairāk šeit!


bottom of page