Vai zināji, ka ziņkārībai ir dažādas formas?
top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai zināji, ka ziņkārībai ir dažādas formas?

2006. gadā psihologi Džordans Litmans (Jordan Litman) un Pols Silvijs (Paul Silvia) atklāja divas galvenās ziņkārības formas, kuras viņi nodēvēja par D-ziņkārību un I-ziņkārību.



D-ziņkārības forma nozīmē drošības un pārliecinātības trūkumu par savām zināšanām, proti, doma, ka mums par kaut ko svarīgu ir nepietiekamas zināšanas/informācija, rada nemierīgu, nepatīkamu, tomēr joprojām izzinošu stāvokli.

Savukārt I-ziņkārības forma nozīmē izzinošu interesi, patīkamus aspektus saistībā ar zināšanu ieguves procesu.


Citiem vārdiem sakot, ziņkārība — mūsu ceļš uz informāciju — var izraisīt stāvokli, kas ir vai nu nepatīkams, vai patīkams. Ziņkārību izraisa informācijas trūkums, bieži vien kādas konkrētas informācijas iztrūkums. Piemēram, ieraugot kādas slavenas aktrises bildi un nespējot atcerēties viņas vārdu, iespējams sāksiet “rakņāties” smadzenēs, lai atcerētos, kas viņa ir. Kad dodaties uz Google pēc palīdzības un “saliekat vārdu kopā ar bildi”, jūtat atvieglojumu, jo jums vairs netiek “atņemta” informācija. Tas attiecas arī uz, piemēram, īsziņām un sociālajiem plašsaziņas līdzekļiem. Ja vakariņu laikā dzirdat, ka tālrunī ienāk īsziņa, var gadīties, ka pēkšņi ir grūti pievērst uzmanību kam citam. Nezinot, kas rakstīts tekstā, jūs izjūtat nemieru, kas tiek mazināts tikai tad, kad īsziņa izlasīta.


Interešu ziņkārība ir aizraujoša, kad esam ieinteresēti uzzināt par kaut ko vairāk. Parasti uz I-ziņkārību neattiecas konkrēta informācija (kā aktrises vārds), bet gan informācijas gūšana par kādu tēmu plašākā kontekstā. Piemēram, vai jūs zinājāt, ka ir dzīvnieki, kas turpina augt izmēros tik ilgi, līdz iet bojā? Piemēram, haizivis, omāri. Patiesībā, pamatojoties uz tā lielumu, tiek uzskatīts, ka 20 kg smags omārs ir aptuveni 140 gadus vecs. Tas ir viens liels, vecs omārs! Vai tas nav aizraujoši?


I-ziņkāre ir tad, kad cilvēku pavada sajūta, ka ir labi apgūt ko jaunu, un šis process sniedz gandarījumu. Piemēram, jūs nezinājāt par lieliem, veciem omāriem, bet, kad uzzinājāt par tiem, jūs bijāt ieintriģēts un priecīgs, ka nu zināt šādu faktu.

Atšķirībā no D-ziņkāres, kas nozīmē sasniegt mērķi un gūt konkrētu informāciju, fakta apstiprinājumu vai noliegumu, I-ziņkāre vairāk attiecas uz procesu – kā ceļojums zināšanu gūšanā.


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji stāsta, ka pēc seansa apmeklējuma gan sev, gan bērniem novērojuši ziņkārības palielināšanos par sev interesējošām lietām.

bottom of page